НОВИНИ


Амнести атакува Сидеров и Станишев за човешките права

6 5064 28.05.2009
Амнести атакува Сидеров и Станишев за човешките права

Амнести Интернешънъл разкритикува отново в годишния си доклад България за нарушаване човешките права.


Вниманието на световната правозащитна организация е фокусирано към продължително задържане на хора, отказване на закрила, дискриминация над малцинствата, открита нетърпимост към гейове, лесбийки, бисексуални и таранссексуални.
Ромската, македонската и турската общност са посочени като примери за нарушаване на човешките права.

Персонално правозащитниците критикуват лидера на партия „Атака” Волен Сидеров за създаване на враждебност към турското малцинство и се припомня, че той е бил признат за виновен от Софийски градски съд за насаждане на омраза и нетърпимост. Организацията отбелязва и несъгласието на премиера Сергей Станишев с провеждането на гей парад в София, като се посочва, че тогава 60 души са били арестувани от властите. Амнести Интернешънъл описва парада на хомосексуалистите в българската столица. В него са участвали около 150 души, но са били замервани с камъни, бутилки и коктейли „Молотов”.

Правозащитниците отбелязват отново случая със смъртта на Ангел Димитров – Чората, честото малтретиране на роми от полицаи и изключително лошите условия в българските затвори.
От Амнести предупреждават, че рецесията ще доведе до масова бедност и социална криза, и те могат да се превърнат в условия за нестабилност и насилие.

Докато правителствата се борят да възстановят икономиката си спазването на човешките права остава на заден план, казва генералният секретар на организацията Ирен Хан.Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама