НОВИНИ


МВР чака съгласието на Афганистан, за да връща мигранти

0 3854 30.11.2016
МВР чака съгласието на Афганистан, за да връща мигранти

Българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат чужди граждани обратно, пише ”Сега”. Всекидневникът припомня споразумението между ЕС и Афганистан за реадмисия, подписано в началото на октомври. То дава възможност мигрантите да бъдат връщани, но това ще зависи в голяма степен от добрата воля на приемащата държава.


Споразумението, известно като Joint Way Forward (JWF), предвижда афганистанците да бъдат връщани, но само след като са преминали всички процедури в съответната държава.

В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред агенцията за бежанците, да им е отказан статут и това да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията от споразумението.

Това обаче не се случва веднага. Държавата - член на ЕС, събира данните на хората, които иска да върне и ги предава на Афганистан. Оттам имат един месец, за да направят проверка и да издадат пътни документи.

МВР ще се сблъска със сериозни проблеми при прилагането на споразумението, казаха пред "Сега" източници от вътрешното ведомство. В масовия случай у нас афганистанците не чакат крайния резултат от процедурата за статут, а бягат още след отказа на агенцията за бежанците.

Засега българските власти са успели да договорят връщането на 50 афганистанци обратно. Те обаче са се съгласили доброволно. Има договорка и за чартърен полет с общо 200 души през декември.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама