ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 29 май

0 4206 28.05.2009
Петъчната преса на 29 май

Вестниците пишат за черния сериал с автобуси; за бисквити с хашиш в училище; за това, че и ЦИК влезе във войната срещу „Синята коалиция“.



Да спрем черния сериал с автобуси, призовава 24 часа.

Писна ни след всяка голяма трагедия, като тази край Бакъджик, да констатираме, че държавата не си е свършила работата. Но няколко неща бодат очите:
1.Автобусът убиец е бил абсолютна развалина. Защо се движи по пътищата?
2.След като е минал технически преглед, защо му отказват спирачките?
3.Но нищо чудно – сигурно можеш да си купиш технически преглед, след като срещу 550 лв. можеш да си купиш книжка за шофьор на рейс, без да си сядал зад волана дори.
4. 61-годишният шофьор кара хора, без да е минал психопреглед. Как държавата позволява това да става? Мирише на корупция. И отговорност има превозвачът, разбира се, но и контролните органи, и пътно-транспортните власти, и депутатите, които често са демонстрирали странна либералност към автобусните превози.

Кървав Спасовден, допълва картината Дневен Труд.

“Беше страшно. Хора бягаха, пищяха, а автобусът ги газеше като във филм на ужасите. Огледах се – край мен хвърчаха човешки ръце и крака.” Така разтреперен очевидец описа трагедията, която се разигра в местността Бакаджик край Ямбол – на метри от християнския храм, в който миряните щяха да отбележат тържествено празника на Спасението. 16 души загинаха премазани под колелата на 30-годишен автобус “Чавдар”. Други 15 бяха тежко ранени. Свети Спас, покровителят на шофьорите, не прояви милост, за да предотврати катастрофата. Смел полицай беше ранен в спасителната акция след касапницата.

Пазят шофьора, иска да се самоубие, добавя и Стандарт.

Двамата полицаи не даваха пиле да прехвръкне край болничната стая на 60-годишния шофьор на рейса камикадзе Господин Господинов. Той е настанен в болница с контузи и силен шок. При постъпването в болницата Господин буйствал, крещял и на няколко пъти казал, че не ще може да преживее това, което е станало. Имаме опасения, че може да посегне на живота си, затова ще го преместим в София и ще го охраняваме постоянно, обясниха от полицията. Криминалисти съобщиха, че шофьорът ще бъде разпитан в София, след като излезе от шока. Съпругата на Господин също изпадна в голям шок след инцидента. Тя е лекар в една от местните болници. Жената не пожела да говори, тя само питаше дали съпругът й е добре.

Младите живеят в стрес и отчаяние, заключава Новинар.

Страх, несигурност и песимизъм измъчват младите българи, показва проучване на Института по психология към БАН. Голяма част от българите между 19 и 36 години са негативно настроени спрямо реалността, в която живеят. За половината от тях ежедневните проблеми, с които се сблъскват, са свързани с корупция и липса на пари или сигурност, обясни психологът Антоанета Христова. В резултат на това почти една четвърт от младите българи определят действителността като потискаща. Около 12 на сто от запитаните пък смятат, че нямат бъдеще в страната и мислят да напуснат България, за да имат възможност за професионална реализация. Всичко това кара младите у нас да стават все по-отчаяни и обезверени.

Продават бисквити с хашиш в училище, разкрива Дневен Труд.

Турски бисквити с 1% съдържание на хашиш, продавани в шуменско училище, стреснаха родители и те предизвикаха проверка на РИОКОЗ. Кръглите бисквитки били купени от ученик от лавката на СОУ “Сава Доброплодни”. На поставения на опаковката етикет на български език било изписано – “бисквити с пица, домати 0,5% и 1% хашиш”. Стоката е внесена у нас от пловдивска фирма. В училищното барче пък я продавал наемателят Иван Сурков. От РИОКОЗ-Шумен ще изясняват всичко около произхода и съдържанието на хранителната стока.

Агенция “Скала”: 11 на сто разлика между ГЕРБ и БСП, цитира 24 часа.

За европейските избори ГЕРБ води на БСП с 11 на сто според проучване на агенция “Скала”. За ГЕРБ биха гласували 32 %, а за БСП, под 21 %. Изследователите отбелязват, че гласовете за ГЕРБ са нараснали с около 1 % в сравнение с отпреди 10 дни. Третата позиция е за ДПС с 13. 61 %, а Синята коалиция е на четвърта с 10.21 % В сондажите на “Скала” петата позиция е за Атака с 9.7 %. Засега РЗС с 4.48 % и НДСВ с 4.22 % са с резултати под изборната бариера, но според изследователите имат шансове за растеж. Според “Скала” се наблюдава и ръст на наблюдателната активност с половин пункт до 39 % при база 6 млн. избиратели.

И ЦИК влезе във войната срещу „Синята коалиция“, оповестява Дневник.

Синята коалиция“ не беше допусната за участие в парламентарните избори. Централната избирателна комисия
(ЦИК) на практика отказа да впише десния съюз за вота на 5 юли, след като представителите на БСП и ДПС бламираха и трите предложения - за регистрация, за отказ от вписване и за тридневна отсрочка за подаване на още документи. От „Синята коалиция“ веднага обявиха, че още днес ще обжалват пред Върховния административен съд. „БСП и ДПС ги е страх от истинска битка с десните сили и търсят служебна победа на изборите за Народно събрание“, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

Строителите спират да свалят цените на имотите, известява Пари.

Пазарът на жилища вече достига дъното, смятат брокери и предприемачи. Всяко по- рязко сваляне на цените при новото строителство ще е равносилно на падане под себестойност. Според Лъчезар Искров, шеф на националното сдружение на недвижими имоти след близо 6 месечен спад се усеща стабилизиране на цените на жилищата и ръст в запитванията за покупка.

Ивайло Калфин: Ще има нов Закон за българите в чужбина, цитира Дума.

Подготвен е нов Закон за българските общности в чужбина. Това съобщи вчера в Силистра министърът на външните работи Ивайло Калфин, който е водач на евролистата на Коалиция за България. Със съжаление той допълни, че времето му не е стигнало, за да може новата политика за българите в чужбина да стане факт, но изрази надежда следващото Народно събрание да приеме новия закон. ДУМА потърси за коментар по новия закон и главния секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов. При нас има разработка, която е добра основа за началото на една сериозна дискусия, коментира той. Според Николов още през 2003 година е станало ясно, че в действащия закон за българите в чужбина има пропуски, които трябва да се отстранят, за да може работата да е ефективна. Един от основните проблеми на закона беше относно проблема с доказването на българския произход. Действащия закон поставяше държавата и институциите й в подчинено положение спрямо документи от други страни. Този проблем бе решен, но показа необходимостта от промени в законодателството, коментира още Николов. Според него подготвяният проект решава част от проблемите като създаването на фонд на българските общности и други. Имаме база за дискусия и се надявам резултатът да бъде добър, коментира още Николов.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама