КРИМИНАЛНО


Оправдаха двама, обвинени за убийство

0 4224 30.11.2016
Оправдаха двама, обвинени за убийство

Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди по делото за убийството на пенсионер от село Дюлино, извършено през 2010 година, съобщиха от съда.


Оправдателните присъди са спрямо Севдалин Атанасов и Митко Асенов, които Варненският окръжен съд (ВОС) призна за невиновни за съизвършители на убийството на Иван Златев, станало на 24 ноември 2010 година в село Дюлино.

 

За първи път Атанасов и Асенов бяха оправдани от първата съдебна инстанция през есента на 2012 година. Няколко месеца по-късно въззивната апелативна инстанция върна делото в окръжния съд за ново разглеждане.

 

През септември 2014 година, ВОС за втори път призна Севдалин и Митко за невиновни в това да са причинили смъртта на 76-годишния земеделец и обоснова присъдата с липсата на категорични доказателства за вината им.

 

Година и 3 месеца по-късно, през декември 2015 година, след 4 съдебни заседания, нови експертизи и разпит на свидетели, друг състав на Варненския апелативен съд отмени оправдателните присъди, призна вината на всеки един от подсъдимите за убийството на Златев и им присъди по 15 години затвор при първоначален строг режим. Двамата бяха осъдени да заплатят обезщетение на близките на убития мъж в размер общо на 180 000 лева, както и 2066 лева разноски по делото и държавни такси върху присъдените обезщетения.

 

След касационната проверка на делото, през юни тази година ВКС отмени осъдителните присъди на Атанасов и Асенов и върна делото за ново разглеждане на апелативната инстанция заради допуснати процесуални нарушения.

 

Друг състав на Апелативния съд във Варна отново разгледа протеста на Окръжната прокуратура и въззивната жалба срещу оправдателните присъди на гражданските ищци, роднини на убития животновъд. Съдът се съобрази с указанията на ВКС и проведе съдебно следствие, приобщи заключението от допълнителната СТЕ, справката от мобилните оператори и разпита свидетели по делото.

 

Двамата мъже бяха задържани месеци след като в двора на дома му съседи открили тялото на пенсионера Иван Златев. Съдебна медицинска експертиза установила, че Златев е получил тежка черепно-мозъчна травма, контузия на мозъка, мозъчен отток и няколко счупени ребра.

 

Разследващите се насочили към двама възможни извършители - Атанасов, с прякор "Дингила" и Асенов, с прякор "Левака". Те били съседи в Поморие. Често пътували заедно. Асенов се занимавал с продажба на стари автомобили, а през лятото на 2010г. Атанасов се установил в Долни чифлик, където започнал работа.

 

В мотивите, с които Варненският апелативен съд потвърждава оправдателните присъди се казва, че както при първото, така и при второто гледане на делото прокуратурата е повдигнала обвинение на подсъдимите за това, че са убили Златев, без обаче да е бил уточнен времевият интервал, в което е станало деянието. Обвинението е приело, че двамата подсъдими, са познавали добре обстановката в село Дюлино, както и Златев.

 

Знаели са, че има селскостопанска техника, решили да влязат в двора му и да видят какво могат да откраднат. Там обаче били изненадани от пенсионера. Двамата го нападнали, блъснали го на земята и му нанесли удари с неустановен предмет в дясната слепоочна област, докато пострадалия лежал на земята, уплашили са, че са го убили и избягали.

 

И този съд намира, че преки доказателства за авторството на деянието няма, Не са установени и липси от имуществото на земеделеца, а обвинението се основава само на базата на събраните косвени доказателства.

 

На въпроса как е причинена смъртта на Златев, отговор дава съдебномедицинската експертиза, като оръдието, с което са нанесени ударите не е намерено. И Варненският апелативен съд стига до извода, че на въпроса - кой е извършителят на убийството, от събраните по делото доказателства не може да се даде категоричен и еднозначен отговор, че това са именно Атанасов и Асенов.

 

След анализа на всички доказателства, в това число и на събраните в хода на новото съдебно следствие, съставът на Апелативният съд във Варна потвърди изцяло оправдателната присъда на ВОС, постановена по отношение на подсъдимите Севдалин Атанасов и Митко Асенов. Това решение подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама