НОВИНИ


Пловдивско село на бунт срещу инсталация за биоенегрия

2 4703 03.12.2016
Пловдивско село на бунт срещу инсталация за биоенегрия

Жители на пловдивското село Труд отново излизат на протестно шествие срещу дейността на инсталацията за производство на енергия чрез биомаса. Централата е в непосредствена близост до населеното място и според живеещите бълва задушлив газ, неприятни миризми и произвежда непоносим шум.


Една от основните причини за това е, че една от суровините, които се преработват, е оборска тор. Припомням, че камионите, които я доставят до предприятието, минават през центъра на селото край детска градина, ясла, детска кухня, пенсионерски клуб и читалище.

Протестиращите ще блокират Карловско шосе при кръстовището с ул. „Никола Петков". По предварителна информация, на протеста, който ще започне в 11.30 часа, ще присъства и омбудсманът Мая Манолова.

Негодуващите граждани са изпратили отворено писмо до няколко министерства и институции, в което отново излагат исканията си - преустановяване на дейността или преместване на инсталацията далеч от землището на селото. „Очевидно е, че чистият въздух започва да се превръща в актуална тема, предвид ситуацията и в множество други области на България, с което и ние сме солидарни. Очевидно е, че някъде концепцията е сгрешена и е време властимащите да разберат, че хората и вредната за здравето индустрия не може и не бива да съжителстват в такива малки отстояния.", се посочва още в отвореното писмо.

Предвид ситуацията от полицията съобщават, че утре от 12.00 до 14.00 часа е възможно да бъде затруднено движението по пътя Пловдив - Карлово. Създадена е необходимата организация за охрана на обществения ред и безопасността на движението в района. При необходимост автомобилите ще бъдат насочвани по обходен маршрут през село Строево.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама