НОВИНИ


Организират безплатни прегледи за туберкулоза из цялата страна

0 4025 05.12.2016
Организират безплатни прегледи за туберкулоза из цялата страна

От днес за четвърта поредна година ще се проведе специалната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от Здравното министерство. Изследванията ще се правят в лечебните заведения за диагностика и лечение на болестта във всички областни градове на страната.


Целта на кампанията е да привлече вниманието на хората най-вече към превенцията от опасната болест, която в много от добре развитите страни е считана за напълно или почти изчезнала. Въпреки това хората трябва да знаят, че недобрата хигиена и излагането на различни фактори, както и посещенията на държави, където все още върлува масово, са предпоставка на места да се появяват случаи на болестта отново и отново.

 

Другата част от основните цели на кампанията е да осигури преглед на хората, които се съмняват, че могат да са се заразили. Те ще бъдат подлагани най-напред на тест, в които ще дават информация за навиците и пътуванията си, както и за контактите си с потенциални болни в последно време.

 

На онези, за които се смята, че са рискови, ще бъдат пускани и медицински изследвания, кръвни тестове и други манипулации.

 

По същия начин през последните седем години са били тествани почти 90 000 човека в страната и от тях почти 1000 са били болни от туберкулоза. Други 3000 са носили скрит вирус, който не е бил проявен.

 

Кампанията е наречена "Седмица на отворените врати" и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама