НОВИНИ


Хиляди обсадиха полското посолство

3 5416 31.05.2009
Хиляди обсадиха полското посолство

Агитката на "Левски" мобилизира стотици полицаи и водни оръдия.



Привърженици на новия футболен шампион протестираха срещу полицейската употреба на сила над бащата Тодор Василев и двете му деца в Асеновград. Заради съдебни решения в полза на полската им майка, 8-годишната Николета беше отведена против своята воля, а 7-годишният Павел избяга и е обявен за национално издирване.
Феновете се изсипаха пред полското посолство в центъра на София след мача на "Левски" срещу "Миньор" (1:1). Светкавично над 200 униформени с каски и щитове обградиха сградата, околните улици бяха блокирани от сили за борба с масовите безредици, имаше бронирани машини с т.нар. водни оръдия.
Агитката, наброяваща около две хиляди, скандира и възпламени димки, но не щурмува загражденията около посолството. В поканата за протест Национален клуб на привържениците на "Левски" изрази "дълбоко възмущение от скандалното еничарско поведение на антибългарите от Асеновград, които най-безсрамно съдействаха на насилственото отнемане на две български деца и предаването им на един чужд гражданин. Срам ни е, че в държавата на Балканджи Йово днес живуркат мижитурки, които с лека ръка отнемат на един Български баща най-ценното му и лишават нацията от най-голямото й богатство. Обръщаме се с апел към държавния глава да предприеме всички необходими мерки за защита на двете български деца. Настояваме за незабавна намеса на всички компетентни държавни органи и неправителствени организации, които сега трябва да докажат че са Българи, а не съучастници в това позорно престъпление".

Часове по-рано стотици граждани протестираха пред посолството и внесоха искане Николета да бъде върната в страната. Събрани са над 3000 подписа за каузата, двойно повече са подкрепили петиция в интернет. Множеството изрази възмущение от действията на полицията и социалните работници при отвеждането на момичето преди дни в Асеновград.
Бащата Тодор Василев, заяви че е готов да понесе всякакви последици, за да се събере отново с децата си. По повод изявление на правосъдния министър Меглена Тачева, че го заплашват до три години затвор, ако не предаде на Полша и Павел, Василев отговори: "Аз съм готов да си поема отговорността. Не се чувствам престъпник, но съм готов да си поема отговорността". Бащата призова Държавната агенция за закрила на детето да се намеси и да реши случая като българска агенция.
Протестиращите изляха гнева си върху министъра, скандираха "Тачева - в Полша" и искаха нейната оставка. ""Toва не е министърка! Да си подаде оставката! Безумие е да говори за правни казуси, когато травмират децата за цял живот! Казваме не на насилието над децата! Как може нашите политици да не застанат зад нас? Ние българи ли сме или не? Как може да идват чужденци и да извличат децата от ръцете ни?"

Междувременно полската телевизия "Ти Ви Ен" излъчи кадри на отведената от България Николета с майката Барбара Василев. Малкото момиче, което отчаяно крещеше срещу отнемането от своя баща, сега играе с кукли и отговаря, че се чувства добре. Майката пък е сигурна, че скоро ще получи и Павел. "Очаквам, че властите ще направят всичко, за да може Павлек да се завърне при мен колкото е възможно по-скоро. Няма друг начин, защото има правосъдие, съдебно решение.

Драмата с насилственото отнемане се разигра на 28 май в Асеновград. Павел и Ники живеят вече две години с баща си в Асеновград, след като Тодор се връща с тях от Полша, без да се е развел със съпругата си. Тогава Барбара подава жалба в полски съд, че децата са отвлечени. В България е заведено дело за отвличане по международната Хагска конвенция. Василев е осъден от Софийски градски съд и присъдата е потвърдена на последна инстанция с дата 13 март 2009 като е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама