НОВИНИ


Илия Кузманов СФСМВР : Има нова техника за пожарната, но хора за нея няма

0 4786 13.12.2016
Илия Кузманов СФСМВР : Има нова техника за пожарната, но хора за нея няма
Илия Кузманов

Изключена е версията за атентат, това е инцидент, трагедията е голяма. Това ще бъде изключително тежко разследване. Невъзможно е пожарникарите да са дошли пияни. Това заяви пред Би Ти Ви зам.председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР-СФСМВР Илия Кузманов.


Според него колегите им са действали професионално. Автомобилите са били заредени с вода.

„Хитрино е финал на драмата на пожарникарите. Те работят в споделен риск, той е за хората от района и за колегите, които работят там.

Има подценяване на човешкия фактор в МВР. Това става от 8 години. На 13 декември 2008 г излязохме на голямото пушене пред МВР.

Има много техника, но хора за нея няма. Не можем да се разберем с ръководството на пожарната. Няма определение за екип, той може да се състои от шофьор и огнеборец. Такъв екип не може да работи, защото шофьорът пази автомобила и подава водата, а огнеборецът влиза сам. Европейската практика е четирима минимум, ние искахме поне трима души в екип. Твърди се, че има смени. В МВР от 1,5 г години не се изплаща извънредния труд. В пожарната се прави така да не се полага” заяви Кузманов. Така имало по три екипа, но с един шофьор на работа. Те стоели и чакали.

„С реформата бяха закрити спасителните групи в пожарната. Те са различни от пожарникарите. Ако имаше в Шумен такава група, можело е спасителите да търсят пострадали хора и да ги спасяват в Хитрино. Такава група в Шумен няма. Дошли са от Варна.

Групата за химическа защита пък е дошла от Русе, това разстояние създава риск от инциденти. Това създава лоша организация”, добави Кузманов.

Той заяви, че синдиката чака нов кабинет, за да постави исканията си.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама