НОВИНИ


Митов: Бокова е причина за скандала със Съвета за сигурност на ООН

3 4296 14.12.2016
Митов: Бокова е  причина за скандала със Съвета за сигурност на ООН
Даниел Митов

Изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата й към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова. Това заяви по БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.


„Когато правителството „Орешарски“ номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша“, обясни Митов.

Всяка година общото събрание на ООН избира 5 от 10-те неспостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама