НОВИНИ


М. Константинов: Лукарски може да бъде обявен за премиер

3 10420 19.12.2016
М. Константинов: Лукарски може да бъде обявен за премиер
Михаил Константинов

Лукарски може да бъде обявен за премиер. На Борисов му се става премиер, но на кабинет, в който ГЕРБ е спечелил изборите. Щетите ще са за тези, които са в правителството и за тези, които го подкрепят, смята проф. Михаил Константинов.


Шансовете да има нов кабинет са фифти-фифти. Възможно е и да има кабинет и чисто теоретично е,  той да живее до 2018 година, когато изтича мандатът на този парламент. Щетите ще са за тези, които са в кабинета и за тези, които го подкрепят”, заяви той пред bTV.

Не може човек непрекъснато да прави само верни ходове, а само една партия винаги да печели на избори. Здравословно е президент и премиер да са от различни политически сегменти, каза още математик.

Той бе категоричен, че единственото морално обяснение за съставяне на правителство е промяната на изборните правила.  Депутатите не се съобразиха дори с искането за намаляване на субсидията си, показаха несъобразяване с волята на хората, посочи той.

Професорът коментира и мажоритарната система на избори. Ако някой си мисли, че сменяйки изборната система, ще смени и политическата – греши. „Това няма да стане. Няма лошо в мажоритарните избори, но те не са панацея. Германската система не е смесена, а пропорционална, само че половината се посочват мажоритарно”, посочи той.

Според него, френската система е вариант за България, защото на втори тур отиват повече кандидати, а не само двама и са възможни различни коалиции. Няма лошо в мажоритарните избори, но те не са панацея. Едва ли ще се смени системата така. Но при мажоритарни избори може да се отзовават отделни депутати, смята Константинов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама