МИНАЛО


73 г. от героичната смърт на Димитър Списаревски

0 4786 20.12.2016
73 г. от героичната смърт на Димитър Списаревски
Димитър Списаревски

Навършват се 73 години от героичната смърт на българския летец полковник Димитър Списаревски по време на въздушната бомбардировка на най-мощното американско авиационно оперативно обединение – 15-та въздушна армия на САЩ, над София. При нападението са убити са 64 души, 93-ма са ранени, а 113 сгради в столицата разрушени.


"Ситуацията на 20 декември 1943 г. е била обречена за нашите пилоти, но те не са имали колебанието – излитали са”, разказва пред bTV полк. проф. Димитър Недялков, който е началник на катедра „Военновъздушни сили и отбрана” към Военната академия и сценарист на документален филм за българския летец.

Българските сили закъсняват сериозно с превъоръжаването на изтребителната авиация, коментира още той”. Има само 41 български самолета в боеготовност с подготвени екипажи, докато от другата страна на сражението са близо 1500 ударни, спомагателни и изтребителни самолети.

 

Само два дни преди въздушния бой българските авиатори отработват начина, по който ще посрещнат противника.Това е и първото военновъздушно сражение на Списаревски.

 

„Той се готви за този бой много старателно, но когато трябва да излети, двигателят на самолета отказва. Имал е възможност да каже, че не може да го изпълни”, обяснява полк. Недялков. Летецът обаче прави няколко опита. Още с излитането си той вече е откъснат от групата на българските изтребители и влиза в боя самостоятелно. Във въздуха провежда две атаки, като при втората загива трагично. Името и героизмът му обаче се прославят в целия свят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама