НОВИНИ


Радев отказа да прави служебно правителство преди 22 януари

17 5473 21.12.2016
Радев отказа да прави служебно правителство преди 22 януари
Румен Радев

Новият президент Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Това заяви той пред БНТ в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си.


Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура за ново правителство, която завърши без успех, коментира Радев. Конституцията е изрична, сега на ход е президентът, допълни той. И разкритикува Плевнелиев, че "обяви отказ да изпълни вмененото му по конституция задължение".

Изтъкнатите политически доводи и лична мотивация не променят разпоредбите на конституцията. Патосът на добрите намерения не отменя разпоредбите на закона, коментира Радев. Президентът може да възлага правомощия само на вицето си, а не на друг, дори новоизбран президент, напомни Радев.

"Призовавам политическите актьори да постъпят отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", заяви бъдещият държавен глава.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама