Нелегален внос на миди от Турция процъфтява на границата с южната ни съседка. Всяка смяна от митничари и граничари си селят по 20 бона, за да си затварят очите за престъплението, съобщиха за Фрог нюз високопоставен източник от ГДБОП. В обратната посока пък се изкарва незаконно калкан. Далаверата минава за почти толкова печеливша, колкото е тази с цигарите, но далеч по-безопасна, обясниха източниците ни.
Мидите пристигат от Одрин и влизат основно през ГКПП-Лесово. По принцип през този граничен пункт не би трябвало да минават каквито й да е хранителни продукти, тъй като няма представители от БАБХ, които да извършват нужните проверки. Не е тайна, че за да се допусне внос на турски миди се минава през тромава процедура, в която се изискват купища документи. Целта е да не се допусне на нашия пазар и този в Европа да попаднат заразени и опасни миди.
Трафикът на морският деликатес в момента се извършва с микробуси, които не са хладилни. Това още повече увеличава риска от натравяне. По-голямата част от мидите се пласират по заведенията в Южното Черноморие, твърдят от МВР. Преди седмица на границата е бил задържан един микробус, натоварен с миди. Любопитното е, че по случая няма образувано преписка. Не е съставени и акт. Предполага се, че граничните власти са си разделели за коледните празници деликатеса, а отделно от това са вдигнали мизата за организаторите на канала, които са турски граждани.
Паралелно с вноса на миди, върви и нелегален износ на калкан. Той е хванат против регламента за улов. Изнася се пак с микробуси, за да не буди и грам подозрение в проверяващите органи. Отделно от парите, които се броят за безпрепятственото преминаване на стоката, шофьорите също дават по 5 евро за т. нар. „кафе параса” или „чорба параса”. Същата врътна се прави и през ГКПП-Капитан Андреево но там количествата на мидите и калкана са далеч по-малко от тези, които преминават през Лесово.