НОВИНИ


Двама съдии са си направили отвод по делото срещу Ченалова

0 5223 06.01.2017
Двама съдии са си направили отвод по делото срещу Ченалова
Румяна Ченалова

Съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд (СГС) ще разглежда делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова. Процесът е бил разпределен на Чочкова, след като двама други магистрати са си направили отвод.


Прокуратурата внесе обвинителния акт в съда на 2 декември 2016 г. като първо за съдия е бил определен Николай Младенов. Пет дни по-късно той си е направил отвод и след това делото е било разпределено на съдия Атанас Атанасов, който е направил същото. Така процесът е стигнал до съдия Вера Чочкова, която не е намерила причини да се отвежда.

Ченалова ще отговаря пред съда за престъпление по служба и документно престъпление. Тя беше привлечена под отговорност през април 2015 г. за действията си, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ЕООД с ответник НЕК.

Обвинението срещу Ченалова за престъплението по служба е за 14 отделни деяния, с които са нарушени Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс. Като целта й според прокуратурата е била да набави облага за ОЕТ.

В иска си срещу НЕК компанията претендирала за сумата от 6 459 922 лв. По образуваното търговско дело, по което докладчик е била Ченалова, тя не видяла нередностите в исковата молба и насрочила делото за разглеждане, а не била платена дължимата държавна такса от 258 396 лв., твърди държавното обвинение.

Документното престъпление, за което Ченалова е дадена на съд пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Според обвинението тя е съставила официален документ с невярно съдържание.

По това разследване Ченалова беше задържана през 2015 г, но съдът я освободи срещу 8 хил. лв. парична гаранция, след като съдът постанови, че не са представени доказателства за престъплението по служба и прие, че такова обвинение на практика няма.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама