Естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата, в която беше открит олеамид – вещество, наречено „наркотик”, не са потенциално опасни, съобщиха от Българската асоциация за безопасност на храните (БАБХ).
Олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина. Категорично той не фигурира в списъка на наркотичните вещества, посочват от агенцията.
Олеамидът е именно естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, производно на олеиновата мастна киселина, и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин, посочват от БАБХ.