ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 юни

0 4233 08.06.2009
Пресата на 9 юни

Вестниците пишат за ужасните решения на съдиите; за това, че Синята коалиция ще поиска повторно преброяване на гласовете от изборите; че Кунева пак е комисар, ако Барозу спечели



Смени си съдиите, пишат ужасни решения, оповестява Дневен Труд.

Председателката на ЦИК г-жа Светла Димитрова е тайнствената личност, която се обаждала по телефона на шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев, научи “Труд”. Повод за телефонния разговор било решението на ВАС, с което съдът отменил регистрацията на СДС-Юруков. Светла Димитрова, която е съдия, приканила Пенчев да си смени съдиите, защото пишели “безумни решения”. Настояла също той да подмени и отделението, което гледа изборни дела, защото съдиите били “неграмотни”. “Това е нелепо, винаги съм поддържала тезата, че съдебните решения се изпълняват. Аз щях да си подам оставката, но нямаше да допусна ЦИК да не изпълни решение на съда”, заяви пред “Труд” г-жа Димитрова. Според източници на "Труд" обаче на 12 май т.г. след като 3-членен състав на ВАС по жалба на "Синята коалиция" отмени решението на ЦИК да регистрира СДС-Юруков, именно Димитрова е изразила пред Константин Пенчев несъгласието си. "С Константин Пенчев се познаваме отдавна, пред него мога да изразя лично мнение. Никога обаче не бих си позволила да оказвам влияние за решенията на съда", каза Димитрова. "Съдът е прав, но понякога те прави на глупак", заяви в пресата по повод същото решение на ВАС Мария Мусурлива, друг член на ЦИК. Тези два случая вероятно са провокирали Пенчев на 31 май т.г., когато обяви лично решението на съда ЦИК да регистрира "Синята коалиция" за парламентарните избори, да каже: "Вместо да се изпълняват задължителните решения на съда, органите, които съдът контролира, си позволяват обидни квалификации в пресата и дори в телефонен разговор с председателя на ВАС". За коментар "Труд" вчера се обърна към Пенчев, който отряза: "Не коментирам. Всичко, което съм имал да кажа, съм казал в съдебна зала". "Всички сме преуморени и правим грешки", заяви пред "Труд" членът на ЦИК Михаил Константинов, който не скри лоялното си отношение към Светла Димитрова.

Кабинет - на кой му се иска, на кой му стиска, обобщава 24 часа.

Кой с кого ще управлява след месец - залаганията за коалиции и живот на новия кабинет тръгнаха в нощта на евровота.
Най-ясен бе Ахмед Доган, който предрече 1 година живот на следващо антикризно правителство. Лидерът на ДПС уточни, че прави сметките на база данните от евроизборите. които се комбинират с кризата. Затова той вижда кратко премиерстване, след което нови избори. Правителство от 2 партии не може да стане, а 3 не знам дали са достатъчни, каза още Доган. Той изрази огорчение, че евровотът не предложил "крещяща" алтернатива на тройната коалиция. И клъвна ГЕРБ, че ДПС не би се коалирало "с несериозни субекти, които искат да се качат на файтона на властта, да се правят на интересни и след 1-2 г. да си намерят външни оправдания". БСП, ДПС и "Атака" са изключени от ГЕРБ като коалиционни партньори. Към Синята коалиция ръката остава протегната, а НДСВ има шанс, но само ако преразгледа политиката си. Това разграничение направи Бойко Борисов. "Надявам се българите на следващите избори да гласуват повече и да дадат отчетливо глас за партиите, които носят отговорност. Иначе толкова пъстър парламент няма да е добър. Ще се налагат много компромиси, а това означава нестабилност", призна и Борисов. "Ясно е, че трябват поне 3 формации за сформиране на каквото и да е мнозинство. Най-лошият сценарий след парламентарните избори са безвластие и политически и котерийни борби." Тази картина пък очерта соцлидерът Сергей Станишев. При подобен на сегашния резултат на 5 юли ще бъде много трудно формирането на силно правителство, добави той. Но никой не трябва да си позволява да тласка страната към служебно правителство при криза, която ще се усети най-силно у нас през втората половина на годината, предупреди премиерът.
Станишев не каза на какви компромиси е готов, но стана ясно, че не би влязъл в опасни за България коалиции, които не гарантират икономическа стабилност и социална защита. Въпреки уговорките, че е рано да се говори за формула на новото правителство, и двете формации вече са готови да обявят какво ще правят във властта.

НДСВ измъква втори мандат за Европарламента с 361 гласа преднина, пише Дневник.

Едва 361 гласа решиха съдбата на единия от "плаващите" мандати за Европейския парламент. Евродепутатското място отива за НДСВ, която ще има двама представители в Страсбург, а Синята коалиция остава с едно. Това показва изчисление на "Дневник" за броя мандати на базата на огласените от Централната избирателна комисия резултати при 100% преброяване на гласовете. Неофициално от ЦИК потвърдиха, че ГЕРБ ще има петима евродепутати, БСП - четирима, ДПС - трима, Атака и НДСВ - по двама, а Синята коалиция - един. ЛИДЕР, която до последно беше на ръба на избирателната бариера, остава без представител в Европарламента.

Синята коалиция ще поиска повторно преброяване на гласовете от изборите, четем в Дневник.


Синята коалиция ще поиска ръчно преброяване на бюлетините заради това, че разликата в резултатите между тях и НДСВ е около 250 - 300 гласа. От десния съюз имат съмнения, че вотът е манипулиран, а в определени райони ДПС е дало подкрепа чрез гласове на НДСВ и близката до бизнесмена Христо Ковачки партия "Лидер". Това обявиха на пресконференция съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров (СДС) и Иван Костов (ДСБ). Скептични сме за нещата, които се случват в късните часове на нощта, коментира съпредседателят на предизборния щаб на коалицията Петър Москов. По думите на Костов резултатите по избирателни райони сочат, че навсякъде, където подкрепата за ДПС е намаляла, изненадващо "Лидер" и НДСВ са покачили резултатите си. Като пример той посочи София, където на предишните евроизбори партията на Доган е имала 5300 гласа, които в момента са се разпределили в полза на "Лидер" и НДСВ. Като примери бяха посочени още Добрич и Шумен, където също е установено преливане на гласове от ДПС към царската партия. Мартин Димитров допълни, "Лидер" пък получила подкрепа, в определени райони на страната, а в други няма нито един спечелен глас, което също било съмнително.

Кунева пак комисар, ако Барозу спечели, твърди 24 часа.

Идва ли парализа на Европа? Едва ли, защото Барозу запазва добри шансове за втори мандат, а това отваря интересен сценарий за Кунева. Обединена Европа е като здравето, писа тези дни Бернд Улрих в германския седмичник “Ди Цайт”, когато го имаш - не му обръщаш внимание. Това сравнение има и допълнителна дълбочина, която не се вижда от пръв поглед, а евроизборите в края на миналата седмица до голяма степен потвърдиха видимата част. Европейците изобщо не изпаднаха в демократичен ентусиазъм и твърде вяло се стекоха към избирателните секции. Ако разширим горната фигура: негласувалите постъпиха точно като онези здрави хора, които не си дават зор да мерят холестерин и калории. Само че, когато дойде болестта, вече е късно за профилактика. В случая с ЕС болестта не трябва непременно да е война - аргумент, с който евроентусиастите рекламират проекта Европа. Световната икономическа криза не може да се мери по опустошителност с една война, разбира се. Но, първо, тъкмо предишната икономическа криза доведе до Втората световна война. И, второ - европейците пак с лекомислието на здравия човек сякаш не си дават сметка до каква голяма степен ЕС - с мерките срещу кризата, с общата си банка, с общия си пазар, с еврото и с традицията на социалната държава - в момента ги пази от масова безработица, фалити и галопиращо обедняване. И в какво уникално пространство-време живеят като най-голямата демократична (полу-) държава, с най-дълъг мир в европейската история и с най-високо благоденствие за гражданите й.
Защо тогава европейският гражданин все още се интересува повече от спарената си национална политика с дъх на ХІХ век, а към европейската изпитва смесица от неразбиране, равнодушие и подозрителност? Да, вината отчасти е негова, понеже в общия случай предпочита да гледа “Биг Брадър”, вместо да се напъва над скучните брюкселски директиви - нищо че последните все по-често засягат всекидневния му живот. И все пак главната вина за тази евроапатия носят националните политици,които са шизофренно раздвоени: хем разбират ползата от евроинтеграцията, хем им се свиди всяка троха национален суверенитет, която изпускат в Брюксел, и панически мислят за следващите парламентарни избори у дома.

Търновец получи 4000 лв. за разкриване на изборна измама, съобщава Новинар.

Великотърновец спечели 4000 лв. от евровота. Той получи възнаграждение от Съюза за стопанска инициатива, чиито членове дни преди вота обявиха, че ще заплатят 10 хил. лева на граждани, които дадат сериозни доказателства за изборна търговия. От организацията се въздържаха за момента да обявят каква бизнес схема е разкрил търновецът, за да не се попречи на разследването, образувано по сигнала. Още няколко човека пък са получили по хиляда лева, но голямата награда още не е паднала, съобщи зам.-шефът на съюза Теодор Дечев. Той заяви, че още преди деня на изборите в щабовете на организацията са получени над 200 сериозни сигнала за търговия с гласове.

Шефът на СОС замесен в схема с боклука, информира Монитор.

Шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов е забъркан във финансова схема между софийското кметство и фирми, които се грижат за чистотата в града, установи "Монитор". В продължение на няколко години съпругата на избрания от листата на ГЕРБ съветник ­ Майя Атанасова Николчева-Иванова, която се е облагодетелствала от схемата, е управлявала заедно с небезизвестния боклукчийски бос Красимир Арсов дружеството "Еко Ресурс ­ Р". През последните четири години традиция става фирмата да подписва договори с общината за почистване и окосяване на междублокови пространства в райони като "Люлин", Банкя, Нови Искър, Връбница. Грижи се и за хигиената в столичния градски транспорт. С още няколко дружества "Еко Ресурс - Р" си поделя 10 млн. лв., предназначени за озеленяване, и още 2 млн. лв., заделени от общината за поддържане на паркове и градинки, през 2009 г. Съпругата на общинар номер 1 напуска дружеството едва на 6 февруари 2008 г. Така Николчева-Иванова въвлича шефа на СОС в конфликт на интереси, печелейки апетитни обществени поръчки, сключвайки договори с кметството и участвайки във фирмата чистач в периода, след като той встъпва в длъжност. Нещо повече, в схемата влиза и партията на столичния кмет -ГЕРБ. Формацията е получила солидни дарения от бизнес дамата, която на свой ред се е облажила многократно от парафа на Борисов.

"Булгаргаз" предлага 33% поевтиняване на газа, научаваме от Дума.

"Булгаргаз" предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди цена на природния газ за трето тримесечие на 2009 година в размер на 365,03 лв. за 1000 куб.м без ДДС, съобщиха от газовата компания. Намалението от 180.94 лв. на 1000 куб. м без ДДС, което е 33,14% в сравнение с действащата цена, е в резултат на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и по-ниския валутен курс на лева към щатския долар. По-рано вчера Украйна плати цялата сума за руския газ, който е получила през май, потвърди руският газов гигант "Газпром", след като Москва отново загатна преди дни за нова газова война между двете страни, която би могла да наруши доставките за Европа, предаде Франс прес. "Всичко, което се дължеше, бе платено", заяви говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от Франс прес. Москва заплаши в края на миналата седмица, че евентуално забавяне на плащанията от страна на Украйна може да доведе до нова криза с доставките на газ за Европа. Украйна трябваше да плати 657 милиона долара до неделя за 2,4 милиарда кубични метра газ, включително и 500 милиона долара за природния газ, който се намира в подземните хранилища на страната. Във връзка с това вчера стана известно, че няма да се състои срещата между ръководството на "Газпром" и представители на компаниите-потребители в Европа, съобщиха от Българския енергиен холдинг

Скъпа "Гражданска отговорност" за пернишкия голф, известява Новинар.

Младежите от Перник плащат една от най-скъпите задължителни застраховки “Гражданска отговорност”, показа проучване на "Новинар". Някои от компаниите са въвели по-високи цени на полицата за коли, които са регистрирани в Перник. Други застрахователни дружества пък коментираха, че също обмислят да вдигнат тарифите за автомобили с регистрация РК.
Брокери обясниха, че перничани и врачани са сред най-рисковите шофьори в страната. Друга причина да се вдигат цените на застраховките за пернишките автомобили е, че много от тях се движат всекидневно в столицата, където работят собствениците им. Това още повече натоварва софийския трафик и може да увеличи рисковете от пътно-транспортни произшествия. Проучване на "Новинар" показва, че тарифите на "Гражданска отговорност" за автомобили от Перник са се изравнили с тези в София, които в последните години традиционно са най-високи. Така цената на застраховката, предлагана от някои дружества, е 250 лв. за лек автомобил със софийска или пернишка регистрация. Най-евтино е за шофьорите от малките градове на възраст над 35 г. – на тях застраховката им излиза средно 144 лв.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама