АКТУАЛНО


„Човекът на Бойко” от ВСС ще иска отпадане на мониторинга на ЕК върху България

5 5859 12.01.2017
„Човекът на Бойко” от ВСС ще иска отпадане  на мониторинга  на ЕК върху България
Димитър Узунов

Димитър Узунов от името на Висшия съдебен съвет ще настоява да отпадне мониторингът на Европейската комисия. Това ще стане на среща със заместник-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, която ще се състои утре, съобщава „Правен свят”.
Узунов бе посочен като „Човекът на Бойко” във ВСС при скандалните разговори между „Двете каки”, изтекли в медиите.


Това решение бе взето днес от Пленума на ВСС, който определи Узунов за представител на съвета на тази среща. Единствено Калин Калпакичев гласува против него.

С докладването на точката Незабравка Стоева ни в клин ни в ръкав предложи ВСС да настоява за отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК. Идеята ѝ бе подкрепена от 13 от кадровиците, 5 бяха против.

 

След вота Соня Найденова мотивира отрицателния си вот с това, че предложението е направено в последния момент и няма никакви мотиви за него.

 

Стоева заяви, че на Узунов ще се предоставят документи за свършеното от съвета през последните години и така той щял да обоснове отпадането на мониторинга.

 

Същевременно днес мнозинството на ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши – главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния.

 

Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, който в началото на ноември миналата година бе конференция в Букурещ на тема "Превенция и борба с корупцията в съдебната власт в Югоизточна Европа". Впечатление са му направили презентации на представители на различни държави, участвали в конференцията. На форума е трябвало да присъства и представител на прокуратурата, но такъв е нямало.

 

Както изискват правилата във ВСС той е изготвил доклад от резултатите от участието си в събитието. В него той отправя две предложения - Пленумът на ВСС да покани на официално посещение у нас Лаура Кьовеши и членове на Върховния съвет на магистратурата на Румъния и да се организират в НИП обучения за български прокурори по разследване на корупционни престъпления по високите етажи на властта, като румънски обвинители да помагат в обученията.

 

Докладът му бе внесен за гласуване в днешното заседание на Пленума на съвета.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че са водени разговори с румънски магистрати и е постигнат проект на споразумение между българската и румънската прокуратура, както и отделно споразумение с антикорупционната прокуратура на северната ни съседка.

 

Но тъй като главният прокурор на Румъния подаде оставка, подписването на споразумението е било отложено. В момента вървят разговори с новия посланик на Румъния у нас и е станало ясно, че контактите ще бъдат възстановени при новия ръководител на структурата, обясни Цацаров. Според него е странно ВСС да отправи покана само към Лаура Кьовеши.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама