МИНАЛО


Ето го летището, където е служил ген. Радев

2 7326 14.01.2017
Ето го летището, където е служил ген. Радев

Авиобаза Равнец някога бе образцово поделение на Военновъздушните сили на България. Намираше се край бургаското село Равнец. Разполагаше с летище с 2 писти (дълги 2,6 и 2 км съответно), с покритие от бетонови плочи и обработени със смола фуги.



От 1950-те до 1990-те години базата е основна въздушна отбранителна единица на южната част на морската граница и заедно с базата в Безмер охранява югоизточната сухопътна  граница.

Летището край Равнец започва да се използва като военно на 14 и 15 май 1953 г., когато 15-и изтребителен авиополк се пребазира на него.

През 1989 г. полкът е преоборудван с изтребители МиГ-29 (първият каца в базата на 15 юни).



В периода от 1992 до 2001 г. техниката и пилотите са предислоцирани в базата в Граф Игнатиево, а базата в Равнец е оставена като резервно летище за ремонти и аварийно кацане. Впоследствие е закрито и е изоставено на произвола на съдбата.

Авиобазата е неразривно свърана и с името на новия президент на България Румен Радев. Той служи там между 1987-1999 г. Самият той по време на предизборната си кампания в Бургас каза, че закриването на авиобазата е сериозна грешка. „Настоящето доказа, че закриването на авиобаза Равнец е грешка, защото Черноморският регион придобива все по-голяма важност в системата за национална и колективна сигурност“.

През лятото на тази година пък министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски, заяви, че нова индустриална зона ще бъде изградена на мястото на военното летище „Равнец“. Дали ще се случи предстои да разберем, пише още socbg.com.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама