НОВИНИ


Разследват Външно за самолетни билети

2 4499 20.01.2017
Разследват Външно за самолетни билети
Даниел Митов

Софийска градска прокуратура разследва ръководни длъжностни лица от Външно министерство за престъпление по служба. От прокуратурата посочват, че става въпрос за непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.


Според обвинението са били налице основания за провежда не процедура по възлагане на обществена поръчка, но вместо това са сключени два договора с Министерството на земеделието и храните. Те са от 15 януари 2016 г. и 22 април 2016 година. По силата на тези споразумения ведомството е ползвало услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С въпросното търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на министерството.

 

Дружеството имало сключен договор само с МЗХ, но не и с МВнР. Целта на споразуменията била облагодетелстването му.

 

Съгласно двете споразумения Външно министерство трябвало да заплати за 6 месеца на дружеството общо 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки. Вследствие на това са настъпили значителни вредни последици за министерството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама