ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 11 юни

0 4033 10.06.2009
Пресата на 11 юни

Вестниците пишат за общинари, които ще се борят за вота в София; за това, че внучката на Живков отказа да е депутат; че правителството само спряло усвояването 100 млн. евро от ЕС.



Правителството отива на матура, четем в Дневен Труд.

Час и половина бяха достатъчни вчера на правителството, за да изброи публично успехите си за 4 г. Помолен от журналисти накрая да постави оценка на кабинета и след като премиерът му напомни, че 6 е номерът на червената бюлетина, образователният министър Даниел Вълчев прояви скромност: “Хората ще кажат кой какво е свършил. И ние като абсолвенти в края на този мандат ще се явим на зрелостен изпит.”От 22-минутното встъпление на премиера Сергей Станишев стана ясно, че кабинетът никога не се е впускал в “рискови авантюри”. Въпреки че не обещали чудеса, в България настъпила “всеобхватна промяна”. “Работата на правителството бе противоречива, но то не се разпадна. Постигнахме повече, отколкото сме се надявали”, допълни Станишев. Вицепремиерите Етем (в реч от 4 минути), Плугчиева (11 мин), Вълчев (10 мин) и Калфин (17 мин) отчетоха ресорите си.А премиерът не пропусна да коментира и промените в кабинета си по време на мандата: “Имаше освобождавани министри само заради общественото мнение - с обвинения, които не бяха доказани.” По-късно той се върна пак към въпроса, но с противоположна теза: “Не жертвам с лека ръка хора заради обществен натиск. Оценявам всекиго справедливо. Всяка смяна на министър е функция от ефективност на работата и политически обстоятелства.”

Съветник на Станишев става мажоритарен кандидат, общинари ще се борят за вота в София, изрежда ги Дневник.

Премиерският съветникът Росен Карадимов ще е мажоритарен кандидат на БСП в Добрич, където първи в партийната листа е икономическия министър Петър Димитров. Това научи "Дневник" от източници на "Позитано" 20. Карадимов беше депутат от БСП във Великото Народно събрание и 37-ия парламент, след което премина в Евролевицата и Политическо движение "Социалдемократи". Той сред съветниците на Станишев от началото на управленския мандат. Окончателния списък на кандидатите за мажоритарни депутати и подредбата на пропорционалните листи ще бъде одобрени днес следобед на закрит пленум на Висшия съвет на партията. До 23 ч. във вторник изпълнителното бюро на БСП обсъждаше вариантите на базата на резултатите от евровота, които левицата получи в отделните райони. Обсъждането продължава и днес от сутринта. Общинският съветник Петър Курумбашев е най-вероятният мажоритарен кандидат на БСП в 25-ти избирателен район в София, където водач на пропорционалната листа ще е лидерът на левицата Сергей Станишев. Бившият финансов зам.-министър и настоящ общински съветник Георги Кадиев ще се бори за вота на софиянци в 23-ти район в столицата, партнирайки си с Румен Овчаров. В 24-ти район в София с водач зам.-председателят на парламента Любен Корнезов, мажоритарен кандидат ще бъде шефът на агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков. В Бургас, където местната структура има сериозни проблеми и е разединена на лагери, социалистите са решили да издигнат областния управлител и дългогодишен депутат от района Любомир Пантелеев. Според източници от партията целта е да се намери компромисна фигура, приемлива за лобитата в структурата и да се избегне катастрофалния резултат от евроизборите, на които БСП остана едва на четвърто масто в района. Водач на на листата в града е финансовият министър Пламен Орешарски.

Внучката на Живков отказа да е депутат, уведомява 24 часа.

Жени Живкова излиза от политиката. Внучката на Тодор Живков, която два мандата бе ляв депутат, е помолила още преди 10 дни името й да не се включва в никакви листи. Но самата тя настоя информацията да не се огласява преди евроизборите, за да не донесе негативи на левите. Първоначално Живкова бе спрягана за мажоритарен кандидат във Враца, но никой член на червеното бюро не го обсъдил с нея. После й предложили да е втора в 24-и МИР в София. Тогава тя отказала окончателно да играе на вота. Излизането ми от политиката не е от обида, обясни Жени. Цял месец обмисляла отказа си и накрая решила, че не желае повече да е депутат. Призна, че за това надделял изборът на останалите водачи. Но отказа да посочи до кои имена не иска да се запише и нейното.

Милен Велчев: Не ДПС, а Костов ни прелива гласове, цитира 24 часа.

Г-н Велчев, макар НДСВ да не подписа документ с ДПС за създаването на Либерален алианс, той де факто се състоя на тези избори. ДПС преля гласове за вас.

- Първо искам да благодаря на всички наши членове и симпатизанти, които ни помогнаха да се превърнем в най-силната позитивна изненада на изборите. Без техните усърдни усилия и ежедневна работа това нямаше да е възможно.Що се отнася до Либералния алианс и т.нар. преливане на гласове - тези твърдения са абсолютно смехотворни и неоснователни.
- Но има доказателства - в много региони, където ДПС е силно, неговите гласове са намалели, а вашите са се увеличили.

- По-скоро, вместо да се състои Либерален алианс, се оказа, че по моста на Синята коалиция техните избиратели са преминали в нашия лагер. Имаме конкретни примери, които показват как от гласовете, подадени за СДС и ДСБ през 2007 г., част са се стопили, за да преминат в бюлетините на НДСВ. Вижте резултатите им във Варна, Видин, Добрич, Хасково, Шумен и др. Навсякъде десните получават по-малко гласове от предходните избори. В Добрич - 340 гласа по-малко, в Хасково - 250, в Смолян - 150, а във Видин гласовете им са се стопили с почти 400. В тези региони НДСВ е увеличило своите гласове и за всички ни е видно, че не ДПС, а Иван Костов е прелял гласовете на СДС към НДСВ.
- Но тези сини гласовеможе да са отишли и за ГЕРБ или някоя от другите нови формации. А пък самият Костов твърди, че на вас ви е преляло гласове ДПС.
- Иван Костов се провали на осми поредни избори и мощно се е запътил към провал на девети. След нито един от тези провали той не намери вината за лошото си представяне в себе си или в партията си. Винаги търсеше изкупителната жертва някъде навън. И сега НДСВ му е виновникът. А сините би следвало да ни свалят шапка и да ни се поклонят доземи.

Пламен Галев тръгва на лов за избиратели, известява Новинар.

В понеделник дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, излизат от ареста, за да започнат предизборната кампания на Пламен Галев, който се кандидатира за независим депутат за парламентарните избори и вече има имунитет. От събраните 14 000 подписа за издигането на Галев Регионалната изборна комисия е признала 13 266. Нужните подписи за Галев са 10 000. Това обаче няма да отърве дупнишките бизнесмени от правосъдие. Грозят ги от 5 до 15 години зад решетките, стана ясно, след като вчера Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу тях в съда. Явяването на Галев на изборите спира делото само временно. Според прокуратурата Ангел Христов поел ръководенето на въоръжената организирана престъпна група, след като Галев бил задържан. Това стана в края на миналата година и до този момент той беше в ареста по обвинение, че е изнудвал журналистката Лидия Павлова заради скандал в местна дискотека.

„Напред” вече не съществува, казва в интервю за Новинар Петър Стоянович.
 
- Какво се случва с движение „Напред”?

- „Напред” вече не съществува. Но коалицията спря да съществува като замисъл и доверие още на 9 май, когато от ВМРО едностранно заявиха своето желание да търсят по-добра реализация на всяка цена. Оправдаха с това, че ще се явяват самостоятелно на изборите за национален парламент, но ще ми позволите да се усъмня в искреността им. Затова днес останалите партии от коалицията са принудени да реагират съобразно обстоятелствата. Не знам Единната народна партия в каква посока се е ориентирала. Днес проведохме няколко разговора със земеделците от ЗНС. Те, заедно с други земеделски формации, ще направят ново обединение и така ще се явят на вота. Доколкото знам, ВМРО води много и различни разговори за места в листите и проценти. Пред „Гергьовден” стоят само два варианта – или да не участва на изборите въобще, или да работи за едно по-голямо и сериозно обединение вдясно. Защото пресмятането на проценти и места е унизително.
- Кой от двата варианта сте избрали? С кои десни партии разговаряте?
- Няма окончателно решение. Първо, трябва да говорим с нашите структури по места. Трябва да видим и дали останалите формации вдясно също имат готовност за искрени планове и конкретни действия. Със сигурност формацията, с която няма да има разговори, е ”Лидер”. Но очакваме разговор с всички останали десни формации, повечето от които просто няма да минат бариерата. Днес мълчанието в десницата е просто безотговорност.
- Кого имате предвид – Синята коалиция?
- Водили сме и ще водим разговори с всички субекти вдясно за единни действия.

Агенция срещу подкупите? Защо не министерство?, разсъждава 24 часа.

България, изглежда, ще кандидатства за световен шампион в борбата с корупцията. Сега ни препоръчват за целта създаване на специална агенция. Препоръката е в доклад на международния съветнически борд с шеф бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен. Безспорно корупцията е гореща тема, особено на фона на току -що отминалите евроизбори. И още повече заради започващата кампания за избори за Народно събрание. В предизборната борба политиците ежедневно си подхвърлят "горещия картоф” “Вие защо купувате гласове?!” “А вие защо източвате еврофондове” и т.н. А Европа слуша и остава с впечатление, че сме затънали в подкупи до шия. Картината става направо плачевна, като прибавим и изводите на "Трансперънси интернешънъл”, че съдебната система е най-засегната от корупцията, че правителствените мерки за противодействие са неефективни, че гражданите се страхуват да се оплачат. Според изследването на “Трансперанси” от 2006 г. насам недоверието в съдебната система устойчиво се увеличава и корупционният й рейтинг нараства. България се оказва единствената страна в Европейския съюз, за чиито граждани съдебната система е най-проядена от корупция. В повечето държави на първо място са посочени партиите и парламентът (в очите на българите те също са засегнати от корупцията, но на по-задна позиция). В отношението към съдебната власт България е в една група държави като Армения, Камбоджа, Македония, Косово, Сенегал.

Правителството само спряло усвояването 100 млн. евро от ЕС, разкрива Дневник.

Пред заплахата да загубим средства и от структурните фондове на ЕС за първи път правителството реши само да спре 11 проекта във водния сектор за около 100 млн. евро заради съмнително високи цени. Новината съобщи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Тя е издала и заповедта за временно спиране на проектите до изясняване на случая. Сформирана е и комисия, която трябва да излезе с решение до 15 юли. Поискахме обосновка на високите цени, одобрени от Министерството на околната среда, каза Карстен Расмунсен, зам.началник на звено "България" в генерална дирекция "Регионално развитие" на Еврокомисията. Той допълни, че европейските индикатори за изграждане на ВиК обекти са между 500 и 1500 евро за жител на община, докато в България са постигнати средно 2000 - 3000 евро и дори рекордните 7000 евро на жител на община.

Икономиката е в рецесия, тревожи се Дума.

Официалната статистика отчете вчера, че икономиката на страната е в рецесия. През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г. А за четвъртото тримесечие на миналага година спрямо третото тримесечие спадът е от 1,6 на сто, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Тези данни означават, че икономиката на страната е в рецесия, защото за рецесия може да се говори тогава, когато бъде регистриран спад през две последователни тримесечия, измерени спрямо предходното тримесечие. От отчета на четиригодишната работа на правителството стана ясно, че страната ни е сред последните държави, влезли в рецесия, и е с един от най-ниските проценти на рецесия. За първото тримесечие по данни на ЕВРОСТАТ средно за Европейския съюз тя е 4,4%, а за България - 3,5%.

Вече се женим с брачен договор, информира Дневен Труд.

За първи път в българското законодателство депутатите записаха брачните договори. Това стана вчера на второ четене на Семейния кодекс.Така занапред съпрузите ще договарят правата и управлението на имуществото си преди и след брака, издръжката по време на брака и след развода и т.н. Хит на новия Семеен кодекс е правото на семейните да избират между три режима на имуществени отношения - семейна общност, както е сега, разделност и режим, уговорен с брачен договор.
Съжителството без брак остана извън закона. Най-сетне, след 10 години Семейният кодекс прекрачи второто си четене вчера. Даже парламентът може да бъде похвален, че през последната работна седмица вкара в зала най-важния закон за отношенията между съпрузите, родители и деца. Изненадващо, макар и закъснял за дебатите, срещу приемането на закона се обяви Борислав Ралчев (БНД). Не му харесвало, че той се приема в полупразна зала, а изказвания правел само председателстващият Любен Корнезов. Шефът на правната комисия Янаки Стоилов припомни на Ралчев, че и други специализирани закони са гласувани без дебати, а Семейният кодекс е подготвен от най-големите специалисти у нас. При това при рекордна посещаемост в комисията на юристи, върховни съдии, съдии и представители на гражданските организации.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама