НОВИНИ


Кабинетът увеличава парите за саниране

0 4274 25.01.2017
Кабинетът увеличава парите за саниране

Министрите от втория кабинет Борисов одобриха увеличеното финансиране на програмата за саниране, съобщиха от Министерския съвет.


Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе променена като бе удължен срока за кандидатстване до достигане размера на разполагаемия финансов ресурс - 2 млрд. лева.

 

Приемането на Програмата е в унисон със съществуващата в Европейския съюз убеденост за приноса на енергийната ефективност за устойчивото развитие на Общността, пише в съобщението на Министерския съвет. Преди седмица парламентът увеличи от 1 на 2 млрд. лева бюджета за саниране.

 

Поради това енергийната ефективност е определена за траен приоритет в развитието на ЕС до 2020 г. и в дългосрочен времеви хоризонт до 2050 г. Това е единствената национална програма в България, която предлага комплексно решение за обновяване на многобройния жилищен сграден фонд в страната.

 

Програмата е организирана по начин, който осигурява справедливото разпределение на тежестта между държавната и местна власт при изпълнение на националните политики за енергийна ефективност, уверяват от МС.

 

Освен това бяха отпуснати пари в размер на 5 млн. лв. за БНТ. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Парите са предназначени за плащане на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми. Това е във връзка с изпълнение на функцията на БНТ на обществена медия, се казва в съобщението на Министерски съвет.

С одобряването на средствата се дава възможност на БНТ да изпълни задълженията си по договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама