ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 12 юни

0 3836 11.06.2009
Петъчната преса на 12 юни

Вестниците пишат за чиновник, отказал 100 хил. лева рушвет; за това, че били заплашени всичките 1 млрд. евро по „Околна среда“; за тревожни прогнози за нова банкова криза догодина



Чиновник отказа 100 хил. лева рушвет, известява Стандарт.

Бизнесмен бе спипан при опит да подкупи със 100 хиляди лева висш чиновник. В акцията по задържането на Росен Маринов, собственик на “Автоинженеринг холдинг груп”, участваха агенти на ДАНС и прокурори. Рушветът е предложен на шефът на изпълнителната агенция “Рибарство и аквакултури” към земеделското министерство Марин Димитров. В замяна Маринов искал да бъде допуснат до търг за доставка на риболовни катери, въпреки че е разследван за злоупотреби от ОЛАФ. Димитров обаче веднага уведомил главният прокурор Борис Велчев, който наредил спешно разследване. Арестът стана на 100 м от сградата на агенцията на бул. “Христо Ботев” 29. Бизнесменът пристигнал там с черен джип и носел чанта със 100 хиляди лева, която трябвало да предаде на чиновника.

Заплашени са били всичките 1 млрд. евро по „Околна среда“, твърди Стандарт.

Проблемните водни проекти, които се финансират по оперативна програма „Околна среда“ с евросредства, сe оказаха не 11, както съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева, а поне два пъти повече, научи „Дневник“ от източници от правителството. Те твърдят, че ако не е било взето решение за спирането им, за да бъдат детайлно проверени, България е щяла да получи „много тежко наказание“, включително загубата на всичките около 1 млрд. евро за водния сектор. Това е предупредил в писмо българските власти Дирк Анер, директор на дирекция „Регионално развитие“ в Еврокомисията, още през
пролетта. Причината е, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не се е съобразил с искането на
Брюксел да спре подписването на договори заради неприемливо високите цени в тях и други нарушения. Скандалните проекти са основно в малки общини и според правителствените източници почти всички са управлявани от кметове от БСП и ДПС.

Тревожни прогнози за нова банкова криза догодина, оповестява Новинар.


Възможно е през 2010 г. да настъпи нова банкова криза, ако икономическата рецесия в еврозоната продължи по-дълго. Това прогнозира Деян Крушец, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от британския вестник „Дейли телеграф”. По думите му, ако икономиките на страните членки на Европейския съюз се възстановят бързо, банките няма опасност да фалират. Ако обаче възстановяването се забави, финансовите институции ги очакват големи проблеми, прогнозира финансистът. Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал в България прогнозираха, че в края на този месец и началото на следващия предстоят масови съкращения на служители от частния сектор у нас, защото работодателите вече са използвали повечето възможности, чрез които могат да задържат персонала си - изпращане на работниците в неплатен отпуск или намаленото работно време.

Държавата реже парите за бензин, пише Дневен Труд.

Разходите за гориво на служебните автомобили в държавната администрация ще бъдат намалени с 50 %. Това е една от мерките, които се предвиждат в постановлението за ограничаване на разходитев бюджетните предприятия през 2009 г. , което кабинеът прие в четвъртък. Освен това ще се орежат и харчовете за служебните телефони , командировки, семинари и специализации в чужбина. До 30-ти юни първостепенните разпоредители с бюджетните средства трябва да представят на финансовото министерство предложения за намаляване на разходите им. В мерките е включено и намаление с 15% на заплатите на министър-председателя, неговите заместници , шефовете на агенции, министрите и членовете на политическите кабинети.

ЕС: Имате 70 идеални плажа , 6 мръсни, цитира 24 часа.

Шест български плажа не отговарят на европейските изисквания за чистотата на водата за къпане. Това съобщи Еровпейската комисия , която всяка година предупреждава курортистите за опасните зони в началото на активния сезон.
От тазгодишния доклад става ясно, че водата е мръсна на офицерския и юния плаж във Варна, южния плаж в Черноморец, на къмпинг "Златна рибка", в Арапия и на плаж НДК в Равда. Брюксел се позовава на заключенията си на тестове, направени от районните екоинспекции у нас по 14 показатели като наличие на фекални замърсявания , стрептококи, салмонела, тежки метали , остатъци от петрол и др. Макар и мръсни тези 6 български плажа няма да бъдат затворени през настоящия туристически сезон, тъй като наситеността с вредни съставки не застрашава живота на летовниците.

Глобяват шофьора по 30 лв. за пътник без колан, уведомява 24 часа.

Шофьорите, засечени в нарушение с камери или радар, ще имат 7 дни, за да си платят глобата.Ако не се издъжат по фиша, който ще получат по пощата, той се превръща в акт и ще се отнемат контролни точки. Новият ред, по който КАТ ще наказва заснетите нарушения , разбуни шепата депутати, които вчера присъстваха на финалното объждане на промените в Закона за дживение по пътищата. Днес те ще бъдат гласувани окончателно. Това ще стане повече от половин година след като правителството внесе поправките , а парламентът първо ги отхвърли, а после пренаписа.

Съпругата запазва фамилията след развода, пише Монитор.

Новият Семеен кодекс потегли към финалната си права, след като депутатите продължиха вчера в пленарната зала с дискусия по предложените в него промени. Мнозинството отхвърли спорния текст, с който се узаконяваха двойките без подпис в гражданското. Срещу уреждането на фактическото съпружеско съжителство гласуваха 77 депутати, 7 го подкрепиха, а 8 се въздържаха. Проверка на "Монитор" показа, че мнението на хората се разминава с това на народните избраници. Според Виолета Иванова от София "няма нищо лошо двама души да живеят, без да са сключили брак. Това е много важно, за да се види дали характерите им съвпадат. А ако докато живеят заедно, се роди дете, то трябва задължително да се узакони по съдебен път." Законопроектът предвиждаше двойките без брак да се регистрират в общината, като така се гарантира и признаването на детето, родено в условията на фактическо съпружеско съжителство.
Едно от нововъведенията предвижда съпругата да може да "наследи" след развод фамилното име на бившия си съпруг. Досега съдът можеше да вземе такова решение само при съгласие и на двете страни.

6,3 млн. гласа за Белоградчишките скали, съобщава Дума.

Белоградчишките скали са събрали над 6,3 милиона гласа в кампанията за новите седем чудеса на света. Остават още 20 дни до края на този етап от конкурса и трябва да се активизираме, за да изведем българския феномен на първо място, призова вчера кметът на община Белоградчик Емил Цанков. В момента родното чудо е на трета позиция в класацията, в която са включени природни феномени от цял свят. Еуфорията е обхванала всички българи не само в нашата страна, но и извън нея, уточни Цанков. На 7 юли приключва този етап от класацията. За популяризацията на Белоградчишките скали са се активизирали и чужди медии. Досега българският феномен е представен в Москва, Брюксел и Страсбург. Огромна подкрепа е оказал и инициативният комитет “Белоградчишки скали”, който се оглавява от кмета Цанков и прави изключително много за рекламата на българския феномен. В момента се разработва проект за звуково-светлинно шоу, което да провокира туристите да останат не само през деня, но и през нощта в Белоградчик.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама