ХРАНА И ВИНО


Капама в Банско, пататник в Пампорово

0 14903 02.02.2017
Капама в Банско, пататник в Пампорово
Банска капама

Освен с километрите заснежени склонове и ски-писти, Банско привлича и заради вкусните кулинарните изкушения и превъзходните ресторанти и българските механи. Традиционните ястия от този край не се приготвят бързо – отнемат между 4 и 6 часа. Такива, например, са капама (приготвя се от 3 вида месо и кисело зеле), чумлек - телешки или свински джолани с картофи, “джувеч” /гювеч/ и различни видове боб.


Обичайна за рецептите на този регион е употребата на множество подправки като чубрица, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист, както разбира се, лук и чесън. Най-известните деликатеси в Банско са „банският старец” и „македонска сушеница” – за това ви препоръчваме да поръчате тези специалитети, ако не сте ги опитвали.

И Пампорово привлича посетители от цял свят с кристално чист въздух и отлични условия за ски и зимен туризъм. Родопските рецепти са от най- популярните в българската кухня, като са не само вкусни, но и съумяват да пренасят духа на планината по специфичен начин. Ястията, които може да поръчате в ресторантите са много и разнообразни. Традиционни за този край са смилянският боб, пататникът, качамакът, малки питки, наречени Бобота или родопски палачинки (Колаци).
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама