НОВИНИ


“България на гражданите и регионите” обедини няколко партии за изборите

19 5692 14.06.2009
“България на гражданите и регионите” обедини няколко партии за изборите
Яне Янев Вяра Йовева

РЗС, ВМРО, Единна народна партия (ЕНП) и Земеделски народен съюз (ЗНС) ще се явят заедно на изборите под шапката на РЗС, обявиха техните лидери часове преди да приключи регистрацията на листите за парламентарния вот на 5 юли.


Новият проект е озаглавен “България на гражданите и регионите”, като към него се присъединява и партията “Средна европейска класа.”

Всъщност новата коалиция представлява движение “Напред”, но под шапката на РЗС и без присъствието на “Гергьовден”, обясни пред “Всеки ден” лидерът на земеделците Стефан Личев. Очакваме да получим около 7 % на вота или толкова колкото и Синята коалиция, добави той, като изчисли, че на европейските избори РЗС и “Напред” заедно са получили именно около 7 %. На бюлетината ще фигурира само името на РЗС, тъй като вече изтече срокът за регистриране на нови партии или коалиции.

За евровота “Напред” се яви в следния състав – ВМРО, “Гергьовден”, ЗНС и ЕНП. Малко преди това партия ЛИДЕР на Христо Ковачки напусна коалицията. Любен Дилов стана водач на листата за Европейски парламент. Коалицията обаче получи едва 2 % от вота на избирателите и това накара партиите да поемат по различен път. ВМРО се регистрираха за участие във вота, но водеше разговори с останалите десни партии, както и с бившите си партньори от ЛИДЕР. Синята коалиция отказа да се споразумее с Красимир Каракачанов заради факта, че е бил свързан с ДС.

Земеделците на Стефан Личев се включиха в земеделска коалиция БЗНС и също се регистрираха за вота. ЕНП и “Гергьовден” не се регистрираха за участие в изборите. Днес ръководството на “Гергьовден” призова симпатизантите си да подкрепят Синята коалиция. В крайна сметка три от партиите в “Напред” – ВМРО, ЕНП и ЗНС отново ще бъдат заедно на изборите.

“Ние се регистрирахме за парламентарния вот като земеделска коалиция БЗНС и събрахме 23 000 подписа при необходимите 20 000. Голяма част от подписите обаче се оказаха невалидни и затова ние не можем да участваме на изборите и решихме да подкрепим РЗС”, така председателят на ЗНС Стефан Личев обясни обрата, който настъпи в рамките на два дни.

Лидерите на РЗС, ВМРО и ЕНП се впускат в битката за депутати. Стефан Личев не е пожелал да се кандидатира за народен представител. ЗНС обаче ще има водачи на листи в Хасково, Перник и Кюстендил и второ място в Стара Загора.

Яне Янев ще бъде мажоритарен кандидат в Благоевград, Красимир Каракачанов – водач на листа в Русе, Мария Капон – мажоритарен кандидат в Пловдив-област, а нейният заместник в ЕНП Елеонора Николова – в Пазарджик. Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев се изправя срещу бившия си шеф Румен Петков в Плевен.

РЗС има намерение да изненада политическите си опоненти и да бъде сред първите три политически партии, каза днес Янев по повод предстоящите избори за Народно събрание. Той допълни, че за последните три дни е подписано споразумение за подкрепа с над десет неправителствени организации. Това е ясен знак към всички български граждани с дясноцентристко мислене, че в политиката може да има и протегната ръка, каза Янев.

Жалко, че преди изборите за ЕП не можахме да направим този формат и затова основна пречка бяха партия "ЛИДЕР” и Христо Ковачки, каза Яне Янев. Синята коалиция се затваря, а РЗС е склонна да подава ръка и не се пазари за депутатски места, каза той. Най-важното е да няма ляво правителство и да се случи да управлява четворна коалиция - тройната плюс ЛИДЕР, каза Яне Янев.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че без обединение на опозиционните партии България е обречена да бъде управлявана отново от тройната коалиция. Ние искаме България да стане уважавана държава, където и корупцията, и престъпността да останат само спомен, и затова трябва да координираме усилията си, допълни той. Председателят на ЕНП Мария Капон съобщи, че РЗС са приели техния меморандум за управление “Чисти ръце”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама