ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 16 юни

0 4545 15.06.2009
Пресата на 16 юни

Вестниците пишат за аванта до вота, после потоп; за Мистър Рушвет, който си купил самолет; за това, че ще има три години затвор за миялна машина на кредит.



Аванта до вота, после потоп, описва Стандарт.

С наближаването на края на мандата на тройната коалиция добрите новини започнаха непрекъснато да се множат, както и бонусите за населението. Намаляват ни цената на тока, топлофикациите опрощават лихвите на големите си длъжници, министерствата орязват заплатите на чиновници… Толкова е хубаво, че ни се иска оставащите три седмици до вота да не свършват. Но какво ще стане след септември? Според много анализатори рецесията ще продължи и през следващото тримесечие, фалитите на фирми ще се множат, а хората ще останат на улицата. Мрачните прогнози са за двуцифрен ръст на безработицата.

14 партии отиват на парламентарния вот, информира Дума.

14 партии и 4 коалиции ще участват в изборите, стана ясно на пресконференция на Централната избирателна комисия вчера. Заличава се регистрацията на ВМРО, защото не им достигат подписи. Това обаче не им пречи да имат кандидати в други листи. Отказана е регистрация и на Коалиция БЗНС, които също нямат необходимия брой подписи. До 20 юни гражданите могат да си извадят удостоверение за гласуване по настоящ адрес. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Александров. Такъв документ се издава в общината по постоянен адрес или с нотариално заверено пълномощно. Това е право на гражданите и те могат да си получат удостоверенията без преценка на общинската администрация. Никой не може да ги пита къде ще гласуват, защо и т.н. Имахме такива сигнали, че служителите задават подобни въпроси и преценяват нещо. Няма такава преценка по закон, уточни Александров. До неделя вчерта в ЦИК постъпваха от районните комисии регистрациите на всички мажоритарни кандидати и всички пропорционални листи на партиите, които са регистрирани.

Мистър Рушвет си купил самолет, известява Стандарт.

Бизнесменът Росен Маринов, който бе арестуван заради бомбастичен рушвет от 100 хиляди лева, е спестил и за частен самолет. Данъчни и прокурори вече проверяват имотите и сметките на собственика на фирма “Автоинженеринг” като част от акцията “Тузари”. Маринов бе задържан заради опита му да подкупи шефа на държавната агенция по рибарство. Така той искаше да си подсигури спечелването на търг за катери. В момента се разследва дали Маринов е декларирал всичките си доходи. Днес или утре се очаква да бъде повдигнато обвинение и на бившия зам.- министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, който също беше замесен в скандала с рушвета.

Две дела за присвоени 200 хил. лева срещу Ася Инджова, сестра на висш чиновник, известява 24 часа.

Бизнес дамата Ася Инджова трябва да върне 100 хил. евро, ако обвиненията на прокуратурата, че ги е присвоила по три европроекта, се докажат в съда. На 23 юни е първото дело срещу нея. Вместо да обучава в чужбина курсисти, тя “спестила” парите, сочат обвиненията. Моралният казус в историята е, че Ася Инджова е голямата сестра на Силвия Инджова, шеф на фонда, който управлява европейски пари. Преди месеци от ДАНС установили, че няма закононарушения, а само “потенциален риск от конфликт на интереси”, съобщи говорителят на агенцията Зоя Димитрова. Работата ми е такава, че не позволява дори потенциални ситуации за възможен конфликт на интереси с което и да било физическо или юридическо лице, категорична бе Силвия Инджова.

Вежди Рашидов: Нямам нужда от слава. Писна ми, влизам в политиката, цитира 24 часа.

В интервю за 24 часа Вежди Рашидов обяснява защо е приел да стане кандидат-депутат от ГЕРБ в Кърджали. По думите му почти 20 години се стабилизира една политическа класа, която започна да повтаря ходовете на Тодор Живков. За да задържи властта, почва да използва извращенията, най-тоталитарните методи, отново се всява страх между населението, несигурност, беднотия. И всичко това за сметка на определен кръг хора, които бързо забогатяха. Влизането в политиката за мен е кауза. Аз съм човек, който не може да се примири с лъжата, обяснява кандидат-депутатът от ГЕРБ. Вежди Рашидов казва още в интервюто, че след като дълго е разговарял с Бойко Борисов е стигнал до извода, че той е един по-либерално мислещ човек, който е склонен да направи гражданска партия, да възвърне гражданското общество, защото още го няма.

Три години затвор за миялна машина на кредит, ужасява Дневен Труд.

За неплатени вноски по стокови кредити за битови уреди вече се лежи и в затвора. Първата такава присъда потвърди вчера окръжният съд в Добрич. 29-годишният Васил А. бе осъден ефективно на три години затвор за неплатени вноски за миялна машина на стойност 769 лв. За да получи уреда, жителят на Добрич представил фалшив договор, че работи във фирма. Той издържал само първата вноска, след което спрял да плаща, съобщиха от съда.

Експертиза обръща спора със Симеон за “Кричим”, съобщава Дневен Труд.

Нова техническа експертиза може да преобърне делото “Симеон срещу държавата” в Пловдив. По ирония на съдбата поредното заседание – на 16 юни, съвпада с рождения ден на бившия премиер. В това дело Симеон и сестра му Мария Луиза за първи път заведоха иск за собственост срещу държавата за 371 дка ниви и 2384 кв. м. постройки в резиденция “Кричим” в землището на пловдивското село Куртово Канаре. А от съда се чака ясно да се произнесе по основни въпроси за “царската реституция” – може ли да я има без специален закон и дали имотите, придобивани от държавната служба Интендантство, са станали лични имоти на някогашните монарси, а оттам и на наследниците им. Симеон и сестра му трябва да докажат също и че исканите от тях имоти са идентични със съществуващите днес.

Да извозим Брюксел по магистрала Люлин, предлага Дневник.

За два дни ще успеем да асфалтираме и за посещението на еврокомисарката ще сме готови, уверява бригадир от строителния екип на автомагистрала "Люлин". На участъка от първия до петия километър в момента кипи трескава работа.
На 18 юни се очаква да дойде еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер и да присъства на откриването на първите пет километра от автомагистралата, които започват от околовръстното шосе на София при квартал "Люлин" и завършват два километра преди село Мало Бучино. Притесненията на домакините какво ще покажат на еврокомисаря са основателни, защото Хюбнер вече отмени няколко пъти посещението си заради проблеми в бившия пътен фонд, а и според източник, близък до комисаря, и този път решението е било трудно - екипът й я е посъветвал да откаже, защото присъствието й ще бъде на спорен обект, а и преди избори.

Бензинът у нас остава сред най-скъпите на Балканите, изчислява Новинар.

Цените на горивата у нас продължават да са сред най-високите на Балканите, сочи информация от сайта на икономическото министерство. На дребно в момента шофьорите зареждат срещу около 1,99 лв. за литър. В Скопие цената е увеличена до 1,95 лв. за литър. В гръцката столица Атина излиза доста изгодно да се напълни резервоарът, там литър струва 1,77 лв. Бензинът в гръцката столица повече от два месеца задържа една и съща цена. Цената на бензина в Букурещ е вдигната до 1,73 лв. за литър, а в Истанбул, където бензинът традиционно е най-скъп, цената поддържа нивата си от началото на май - 2,62 лв. за литър.

Хотелите евтини, кебапчето скъпо, оповестява Монитор.

Евтината нощувка само съблазнява туристите, но като отидат на място, им одират кожата с цените на храната. Това разказаха пред "Монитор"курортисти, почивали вече в морските ни курорти. Леглото в доста прилична квартира ни струваше 10 лева на ден, което е по-евтино от миналата година, разказа турист, който за 4 дни отишъл с четиричленното си семейство в Несебър. Когато видяхме цените на храната обаче, се уплашихме. Само за една баничка с айрян платихме 4 лева, а какво остава за храната за обяд и вечеря, разказаха потърпевшите. За четирите дни престой в Несебър курортист платил над 400 лв., като семейството му се хранело в едни от най-евтините кръчми в района. Заведенията по морето тази година са празни, но цените - твърди, установи разходка по крайбрежните капанчета, които миналото лято се пукаха по шевовете. Сега място може да се намери във вечерния пик, но ако смятате, че ще пирувате на кризисни цени, в края на вечерта сметката ще ви приземи, защото кръчмарските трикове край нямат. Афишираната евтиния на напитки и храни е реклама, твърдят препатили нашенски туристи. Според тях никой не казва, че ракийката за 1,60 всъщност е 50 грама.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама