ХРАНА И ВИНО


Разчетоха генома на киноата

0 21568 09.02.2017
Разчетоха генома на киноата

Учени разгадаха генетичните тайни на киноата, почитана като ”зърно-майка” от древните инки и възхвалявана като суперхрана от съвременните почитатели на здравословното хранене, съобщава списания ”Нейчър”.


Авторите на проучването са специалисти от университета "Крал Абдула" в Саудитска Арабия.

 

Киноата е зърноподобна култура и принадлежи към семейство Лободови, в  което е и спанакът. Геномът му се състои от малко над 1,3 млрд. градивни елемента на ДНК (бази А, Т, Г и Ц), съхранени в 18 хромозома.

 

Настоящото проучване показва, че киноата, отглеждана от седем хилядолетия в Андите, не само е полезна, но има и потенциала да разреши проблема с изхранването в бъдеще на увеличаващото се население на планетата.

 

Киноата се отглежда главно в Перу и Боливия. Основните вносители на растението са САЩ и Канада.

 

Недостатъкът на киноата е горчивият й вкус, който се дължи на съдържащите се в нея сапонини, изпълняващи защитна функция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама