Учени разгадаха генетичните тайни на киноата, почитана като ”зърно-майка” от древните инки и възхвалявана като суперхрана от съвременните почитатели на здравословното хранене, съобщава списания ”Нейчър”.
Авторите на проучването са специалисти от университета "Крал Абдула" в Саудитска Арабия.
Киноата е зърноподобна култура и принадлежи към семейство Лободови, в което е и спанакът. Геномът му се състои от малко над 1,3 млрд. градивни елемента на ДНК (бази А, Т, Г и Ц), съхранени в 18 хромозома.
Настоящото проучване показва, че киноата, отглеждана от седем хилядолетия в Андите, не само е полезна, но има и потенциала да разреши проблема с изхранването в бъдеще на увеличаващото се население на планетата.
Киноата се отглежда главно в Перу и Боливия. Основните вносители на растението са САЩ и Канада.
Недостатъкът на киноата е горчивият й вкус, който се дължи на съдържащите се в нея сапонини, изпълняващи защитна функция.