НОВИНИ


Проучване: ГЕРБ-29,2%, БСП-28,1%.

3 4493 09.02.2017
Проучване: ГЕРБ-29,2%, БСП-28,1%.

Паритет между първите две политически сили БСП и ГЕРБ, ако изборите бяха сега. Това сочат данните от национално представително проучване на обществено-политическата ситуация в България, проведено в периода 3 - 7 февруари сред 1012 пълнолетни граждани. Данните представи на пресконференция директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.


"ГЕРБ продължава да води, но само номинално", коментира Павлов. Ако изборите бяха тази неделя, за ГЕРБ биха гласували 29,2% от имащите право на глас близо 6 млн. избиратели, а за БСП - 28,1%. Оказва се, че отговорът на въпроса кой ще финишира първи и кой втори е оставен на предстоящата предизборна кампания.

 

Юлий Павлов заяви, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани от тези на ГЕРБ. Според него значението на това, кой ще бъде първи и кой втори силно се надценява.

 

"Не е важно кой ще бъде втори, а кой ще намери съюзници да управлява", посочи социологът, цитиран от Нюз. бг.  Той бе категоричен, че няма да е възможно формирането на двукомпонентна коалиция. Павлов изказа хипотезата, че е много възможно след изборите да имаме правителство на малцинството, което да управлява с подкрепата на едната от двете формации, неприемливи за участници в коалиция по вътрешно или външно политически причини.

 

Например за българския избирател участието на ДПС във властта се възприемало като "целувка със смъртта", а това на "Обединените патриоти" не се одобрявало от ЕК и Брюксел, особено в година на председателство на ЕС. За сметка на това обаче социологът констатира нарасналия апетит от страна на патриотите, които не криели своите заявки. Юлий Павлов коментира, че коалицията с "Обединени патриоти" е забранена и визира острите реакции на намеренията да се прави правителство с председателство на националистите.

 

"Те ще трябва по същия начин да дават подкрепа, без да участват в управлението", посочи Павлов. "Обединени патриоти" получават 7,5% от гласовете на избирателите. За сметка на това "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки не е част от забранителния списък с коалиционни партньори. Това е и петата формация, която според данните на социолозите, прехвърля 4% бариера и влиза в следващия 44-и парламент. Според данните "Воля" получава 5,2% подкрепа от избирателите.

 

На ръба да влязат в следващия парламент са и представителите на Реформаторския блок. Те събират 3,7% от вероятните гласуващи. Павлов направи бележката, че изследването е проведено преди напускането на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), което реално намалявало шансовете за влизане на Блока в следващия парламент. "НПСД имат около 30 хиляди избиратели. При това състояние на РБ на ръба, по-скоро това ги тласка под чертата", коментира Павлов.

 

Така, след изборите се очертавал петпартиен парламент. "Да, България", "Нова Република" и Реформаторският блок са формации, които се адресират към едни и същи избиратели, като РБ привличал най-големия дял от тях. За съжаление обаче поотделно те имат малки шансове за влизане в 44-ия парламент. Под един процент подкрепа с много близки резултати са формациите АБВ, ДОСТ, "Движение 21", Глас Народен.

 

Най-желаната коалиция според проведеното проучване е това на ГЕРБ и други десни партии с 23,5% одобрение. Коалиция между БСП и други партии получава 16,8%, коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" получава 9,7% одобрение, БСП и Обединени патриоти - 9,1%, БСП и ДПС - 6,2%, ГЕРБ и БСП - 3%. Последните две коалиции на практика са невъзможни.

 

Според социолога след изборите ни очакват трудни преговори за съставяне на правителство, което нямало как да се харесва на мнозинството от българи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама