НОВИНИ


Герджиков: В 9 поръчки в МО има индикации за измами

7 5229 17.02.2017
Герджиков: В 9 поръчки в МО има индикации за измами

Финансовото, Транспортното ведомство, Министерството на младежта и спорта, Екоминистерството (МОСВ), Земеделското, Социалното министерство, Министерството на образованието, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма са с най-малко нарушения.


Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков  при представяне на отчета за ревизията на кабинета "Борисов".

Не така стоят нещата в МО, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е констатирала проверката във военното ведомство. По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура, допълни служебният премиер.

Известни нарушения има в поръчки на АПИ. В икономическото ведомство пък се залагали дискриминационни условия в поръчките. В Агенцията за малките и средни предприятия също имало нарушения.

Проведена е процедура без условия за реална конкуренция. Забавени поръчки имало в МЗХ. Това можело да доведе до спиране на пари от ЕС. Забавени поръчки имало и в МЗ, МВР.

 Открити са съществени нарушения и в обществените поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" за ремонт и поддръжка на настилките и съоръженията на магистралите "Хемус" и "Тракия", обявени през 2015 г. За тях е констатирано, че условията на търговете са били организирани така, че да се дава предимство на определени участници в процедурите.

Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков .
„Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона, с решение на Министерски съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности“, заяви Герджиков.

По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са такива. „Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Имаше един случай, в които областният управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение, че областните управители имат сериозни задачи при осигуряване на изборния процес“, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама