От понеделник вярващите християни спират консумацията на месо в очакване на Великденския пост. Той започва след Сирни Заговезни, когато се спират всякакви животински продукти. Как да постим здравословно, така че да не лишаваме организма си от важни храни и кои са най-честите грешки при 40-дневното въздържание.
Постенето и най-вече отказването от месо ни подготвя за лятното приемане на растителна храна, а тя ни прави по-жизнени, изпълнени с любов и милосърдие. Много хора обаче се плашат от дългите пости, защото ги свързват с лишение от любими храни и отслабване на организма.
Най-подходящите храни за пости са ядките, пресните и сушени плодове, маслините, зеленчуците, варивата. Не по-малко предпочитани са пресните салати, спанакът, копривата. Тестените храни са без яйца и мляко, алкохолът се изключва.
Според диетолозите добре подбраното и правилно комбинирано растително меню е по-пълноценна и лесноусвоима храна за организма от месните и млечните продукти. С постите трябва да внимават единствено хората със здравословни проблеми.
Християнските пости са още от времето на пророка Мойсей, който 40 дни постил в пустинята. Същото сторил и Исус Христос. За християните най-значим е Великденският пост, полезен за тялото и за душата.
Постите са не само въздържание от храна.Целта им е и духовното ни израстване.Затова преди Великден максимално трябва да избягваме гнева, обидите, осъждането на другите и да се опитаме да правим повече добри дела.Така ще се подготвим за посрещането на Светлото Христово Възкресение.
Зоя Велинова