НОВИНИ


Кърджали, ДС и ДПС зад скандала с рушвета от 100 000 лева

13 6793 18.06.2009
Кърджали, ДС и ДПС зад скандала с рушвета от 100 000 лева
Подкуп Вяра Йовева

”168 часа” разкрива тайни връзки между забъркани в скандал с подкуп от 100 бона. Три тайни връзки по линия на Кърджали, МВР и ДПС прозират между подалият оставка зам.-министър на МВР Раиф Мустафа и шефът на Агенция “Рибарство и аквакултури” Марин Димитров, който отказа огромната сума.


Двамата са работили години наред в МВР - Кърджали. Първо в ДС, а после и в наследилата я структура – регионално звено “Сигурност” към полицията в Кърджали.

За разлика от шеметната кариера на Мустафа, колегата му милиционер Марин Димитров има друга съдба. През 1997 г. е уволнен от вътрешния министър Богомил Бонев за връзки с кърджалийския бандит Ерджан Рашид-Роко. Покрай него Димитров се познава лично с Доган, а хората от района го помнят като първият полицай, който кара подарено от Роко червено BMV. За него се твърди, че бил връзката между Роко и покойния главен прокурор Иван Татарчев, По-късно Димтров започва кариера в държавната администрация, и по-точно в Министерството на земеделието, което е запазена територия на ДПС от години насам. Раиф и Марин се сблъскват на висше държавно ниво 12 години след раздялата. Първият станал зам.-шеф на МВР, вторият – висш държавен чиновник, разказва столичният седмичник.

На 11 юни тази година управителят на “Автоинженеринг” Росен Маринов е арестуван от агенти на ДАНС. Бизнесменът предлага подкуп от 100 хиляди лева на шефа на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, а ден по-късно изненадващо Раиф Мустафа си подава оставката от МВР. Оказва се, че зам.-министърът лично е написал “50 хил. евро” на визитка, която съгражданинът му и бивш колега Марин Димитров трябва да приеме като подкуп. “Автоинженеринг” печели търг за доставка на катери на агенцията за 2.5 милиона лева, но новият директор Димитров прекратява изпълнението, подписано от предшественика му Камбуров. Предполага се, че парите трябва да послужат като стимул на висшия чиновник да отмени заповедта си за спиране на договора. За търга се явяват три фирми, но “Автоинженеринг” печели. Пловдивската фирма “Армитех” е отстранена от участие в конкурса и обжалва решението на бившия шеф на агенцията пред Комисията за защита на конкуренцията. Там излизат с решение, че жалбата на “Армитех” е неоснователна и “Автоинженеринг” правилно печели търга.

Любопитната подробност е, че зам.-председател на комисията, която трябва да се произнесе за законността на процедурата и докладчик на преписките срещу “Автоинженеринг”, е Раджеб Мустафа от квотата на ДПС. Той също е от Кърджали. Така на практика се получава следното: зам.-министърът решава кои фирми да печелят конкурсите в МВР, а недоволните отиват да се жалват при съпартиеца му, който освен това му е и съгражданин.

“Познавам Раиф Мустафа, но бегло. Не сме роднини, фамилиите ни съвпадат. Не помня да съм бил докладчик по преписката на отстранената от конкурса фирма”, твърди Реджеб Мустафа. Според фирмения регистър има регистрирана фирма в блок 37 на квартал „Възрожденци” в южния град. На адреса се намира жилището му. През 1991 г. в съседен блок фирма регистрира и братовчед му Раиф Мустафа. Бъдещият зам.-шеф на МВР тогава е секретар на Община Кърджали, а само година по-късно се връща на служба в полицията.

“Обжалвахме отстраняването си от конкурса за катерите, но ако знаех, че нещата стоят така, нямаше да участваме”, казва управителят на “Армитех” Петко Суров. Името на Раиф Мустафа е замесено преди четири месеца в скандал с доставката на 42 пожарни за МВР. Тогава търгът също бе спечелен от “Автоинженеринг”, а за поръчката отговаря ресорният зам.-министър Раиф Мустафа. КЗК и тогава не открива нарушения по процедурата след обжалването на класираната на второ място “Булавто”. Едва след намесата на Михаил Миков доставката на 42 – те пожарни бе прекратена, а европейската служба за борба с измамите взе сделката на прицел. Оттогава на Раиф Мустафа е забранено да изготвя условия и да подписва договори за обществени поръчки.

През това време многократният победител на конкурсите за доставка на скъпа техника за държавни ведомства “Автоинженеринг” не успява да се докопа до нито една сделка. Месец по-късно зам.-министърът е низвергнат и от централата на ДПС. Преди дни стана ясно, че Мустафа няма да участва в парламентарните избори на 5 юли.
Героят с отказания подкуп Марин Димитров също крие тъмно минало. През април 1997 година е уволнен от РДВР-Кърджали лично от Богомил Бонев заради връзки с кърджалийската мутра Ерджан Рашид-Роко. Обвиненията тогава са, че оперативният работник Димитров е изнесъл папки с гриф “Строго секретно”, които са открити при обиск на автомобил на Роко. През ноември същата година дори е арестуван от бившите си колеги от звено “Сигурност”. Тогава Димитров отрича всички обвинения срещу себе си.

“Г-н Димитров е в чужбина и телефонът му е изключен”, казват от кабинета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Раиф Мустафа отказва коментар по скандала след като бе разпитан вчера в следствието, разкрива вестникът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама