ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 19 юни

0 4356 18.06.2009
Петъчната преса на 19 юни

Вестниците пишат за това, че парламентарната група на "Атака" се разпадна; за 200 000 евро - цена на един магистратски пост; за



След кризата - болни и без пари за черни дни, обобщава положението 24 часа.

"Пиян дано аз забравя…". Тази фраза от Ботевото творчество българинът претворява в дела по време на криза. Къде има ръст на производството? През април - при тютюневите изделия с 52,7% и при напитките с 9%. При това цигарите и алкохолът поскъпват (с 0,4% за април) при обща дефлация за голямата кошница. Не е ли това потребителски мазохизъм? Краткото обяснение е - "и в криза, и в подем пак ще пием и ядем". Но има и по-вярно обяснение. Като цяло българският потребител се е стреснал от кризата и харчи все по-малко. Въпросът е какво се крие зад "разумната" бюджетна политика на домакинствата през последната година? Нека сравним структурата на приходите, разходите и на вложенията на българина и гражданина на държавите, където богатството е на почит и уважение. Нищо общо! В “онези държави” разпределението е:
1/3 в ценни книжа;
1/3 в недвижима собственост;
1/3 в депозити в различни валути.
Според проучване по поръчка на Банк Аустрия Кредитанщалт средният спестовен потенциал на българина на месец преди кризата е 15,9 евро.
Близо 16% от българите държат спестовните си средства по безсрочен влог, а 12% - по срочни депозити.
Вложения в недвижими имоти са направили 11%, а 8% са сключили застраховка "Живот".
Оказва се, че жилищните спестовни схеми и инвестициите в ценни книжа все още са добро пожелание.
Средногодишният ръст на богатството на домакинствата за периода 2005-2008 г. у нас е около 10%. Но само 10% от българите инвестират за по-голяма пенсия. Тревожен е фактът, че 73% от българите не са мислили да спестяват допълнително за старините си на фона на същия процент от пенсионерите, които са крайно неудовлетворени от държавната си пенсия. Тази статистика е показателна не само за трудно достижимото заделяне на "бели пари за черни дни", но и за възможностите за повишаване на финансовата култура на онази част от работоспособното население у нас, която иска да увеличи спестяванията си.

Парламентарната група на "Атака" се разпадна, пише Дневник.

Напуснах парламентарната група на "Атака", защото в тази партия всичко се правеше "на тъмно". Никой не ни искаше мнението. Това каза в предаването "Това е България" на национална радиоверига "Фокус" бившият, а сега независим депутат от "Атака" Ваньо Хърков, който се e отцепил от групата късно снощи, заедно с Георги Димитров. Поради тази причина парламентарната група на "Атака" се разпадна, защото по закон трябва да е съставена с не по-малко от 10 депутата. Хърков беше категоричен, че именно лидерът на партията Волен Сидеров не се е съобразявал с мненията на депутатите си. Той допълни още, че Сидеров е карал депутатите си да гласуват по указан от него начин за определени решения в парламента и визира случай, че ги е задължил да гласуват "за" поправката на изборния закон, според която коалициите да влизат в НС ако минат 8% електорално доверие на изборите. Хърков призна, че колегите му се притеснявали, че ако не гласуват според искането на Сидеров "няма да бъдат включени в листите за депутати" и добави "така сме живели 45 години в комунизма".

Война ГЕРБ-ВМРО в Пловдив, описва Дума.

В предизборна война между ГЕРБ и ВМРО се превърна вчерашната сесия на Общински съвет в Пловдив. Страстите се разгоряха около кметското място в район "Източен". Кметът там Иван Тотев е в отпуск и води кампания като водач на листата на ГЕРБ в града. Заместникът му също не е на работа заради изборите. Преди дни Славчо Атанасов реши да запечата кабинета на Тотев с обяснението, че той поставя под криза района, като го оставя без управление. Той определи проблема като изключително сериозен, а решението на партията, която издига Тотев, като изключително безотговорно. Наложи се в най-кратък срок да се свика извънредна сесия, на която да се реши кой ще управлява район "Източен", докато траят отпуските на двамата. На извънредна сесия на Общинския съвет вчера се взе решение изпълняващ длъжността районен кмет да стане Георги Божев от администрацията на голямата община. Това още повече разгневи Тотев и съпартийците му, които обвиниха ВМРО в политически интриги. Според герберите атаките на "воеводите", че няма кой да управлява района са инсинуации с предизборна цел. От ГЕРБ освен това настояваха за временен кмет да бъде назначен човек от тяхната партия. Съветниците обаче пренебрегнаха и това искане. По закон Иван Тотев трябва да подпише заповедта за назначението на временния кмет, но реално това е невъзможно, тъй като той вече е в неплатен отпуск. Затова в случая заповедта ще бъде подписана от кмета на града Славчо Атанасов.
След сесията Тотев коментира, че няма да обжалва решението. По закон, за три месеца след избирането му за депутат, трябва да се проведат нови избори за кмет на район "Източен".

Ахмед Доган към симпатизанти: Не искам да правя пазарлък, само ми върнете това, което съм ви дал, цитира Дневник.

Ако намерите друга партия, която да защитава вашите интереси, освен ДПС, кажете ми и аз ще гласувам за нея. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган на среща с избиратели в село Кочан, община Сатовча, цитиран от БТА. В предизборната среща заедно с Доган присъстваха вторият и третият в местната листа на ДПС - Али Осман Имамов и Муса Палев, както и мажоритарният кандидат на партията Ахмед Башев, кмет на с. Рибново. Не ви моля, а ви призовавам да разберете сложността на ситуацията, обърнал се към присъстващите Доган. Той апелирал и за "помощ и пълна мобилизация" на предстоящите избори. Не искам да правя пазарлък, само ми върнете това, което съм ви дал през последните четири години под формата на доверие за нашата листа, казал още Доган. Лидерът на ДПС посочил като основни приоритети на партията правата, свободите и сигурността. Ако тази сигурност не е гарантирана, тези млади хора няма да мечтаят за информационни технологии, за компютри и иновативни дейности, допълнил той.

200 000 евро била цената на един магистратски пост, изчислява Новинар.


200 000 евро струва гласът на членове на ВСС, за да одобрят кандидати за постове на магистрати. Това скандално разкритие направи вчера председателят на бюджетната комисия към Висшия съдебен съвет Иван Колев по време на заседанието на съвета. Срещу сумата от 200 000 евро плевенчанин обещавал да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на ВСС при избор на шеф на определена магистратура. Това научил Колев от един от кандидатиралите се през последните дни за началнически пост магистрат. Информацията си Колев потвърдил и след като получил обаждане от централа на парламентарно представена политическа партия. Единственото прекалено образно уточнение, което членът на ВСС пожела да направи, бе че партията си е избрала за символ цвят, наподобяващ "детско разстройство". Колев добави още, че има списък с имената на членовете на съвета, които "можело да бъдат купени". По думите му вътре фигурирал и самият той.

Рода на Симеон купи половин телевизия у нас, разкрива Дневен Труд.

Далечен братовчед на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и внук на последния император на Австро-Унгария Карл I, купи 50% от тв “Европа”. Австрийският аристократ Карл фон Хабсбург-Лотринген, представлява медийната група “Стевиа комюникейшънс”, която в сряда се сдоби с половината от новинарския канал. Досегашният председател на съвета на директорите Емил Стоянов остава акционер в телевизията, но заминава в Брюксел като евродепутат от ГЕРБ. Съпругата му Маргарита Ралчева ще бъде кореспондентка на медията. По стечение на обстоятелствата по време на преговорите на България за членство в ЕС Фон Хабсбург също е бил евродепутат. Австрийската “Стевиа комюникейшънс” е част от европейската медийна група Altelys. Компанията вече притежава радио и списание в Холандия, като планира да инвестира и в други медии в Източна Европа. В България вече е изградила система за телефонни справки. Предвиждаме да пуснем и втори развлекателен канал, който ще върви в ефир и по кабел, каза Христо Грозев, който е основен партньор на Фон Хабсбург в Altelys. Очаква се бъдещата телевизия, в която новините ще бъдат около 20-30% от програмната схема, да стартира след 2-3 месеца. Компанията води преговори и за покупката на български радиа.Цената на сделката вчера не беше обявена. Окончателната стойност щяла да е ясна до 1-2 месеца.

Потим се без климатици – пестим, твърди 24 часа.

15-20% по-малко ток ползва битът в сравнение с миналата година. Не се включват достатъчно климатиците, каза вчера Иван Желязков, зам.-председател на борда на НЕК. Макар че сме в летен сезон, явно домакинствата правят икономии, каза той в кулоарите на енергийния форум в Св. Константин и Елена. Според него 40-50% е общият спад на потреблението на електроенергия от началото на годината досега, сравнено със същия период на 2008 г. От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче казаха, че общият спад е 10%, а по месеци намалената консумация в индустрията е следната: април т.г. в сравнение с април м.г. - 27%, май 2009 спрямо май 2008 с 25%. През последните горещи дни товарът на електроенергийната система се е увеличил и е 4100 мегавата, а през по-хладните дни е бил 3800 мегавата. Някои включват климатиците, но не е това, което бе миналата година, казаха от оператора на системата. Спадът в потреблението, сриването на цените при износа, задълженията на НЕК да изкупува скъпия ток на топлофикациите и на вятърните централи я изправиха пред финансови затруднения.

Банкова сметка издала търговци на бебета, съобщава Дневен Труд.

“Чакам пари от едно бебе. Само да ги взема и ще мога да се включа в санирането на блока.” Това заявила пред своя съседка арестуваната в сряда за трафик на бебета Албена Черими. Преди няколко месеца, когато живеещите в блок 209 в столичния кв. “Младост” решили да се организират и да оправят апартаментите си, Албена ги помолила да отложат малко, докато сключи сделката. Това разказаха пред екип на “Труд” възрастни жени, комшийки на Черими. Ден след задържането й съпругът и синът й отказаха всякакъв коментар. Съседи от блока обаче разказаха, че отдавна подозирали жената в незаконна дейност: “Личеше си, че има много пари. Караше един лъскав джип, винаги беше много добре облечена.”
Арестите
Албена Черими, заедно с адвокат Емил Костадинов и младши адвокат Диляна Стоянова бяха арестувани в сряда при спецакция на националното следствие и ДАНС. Тримата са обвинени в организиране на престъпна група, занимаваща се с трафик на новородени. Юристката Стоянова продавала децата най-често на гърци. Тя набирала бременни жени, които при раждането се отказвали от бебетата си. Мъж от гръцко семейство припознавал новороденото още в болницата и така получавал законни права над него.За извършената услуга тримата получавали между 30 и 40 хил. евро. На биологичните майки плащали между 3 и 5 хил. лв. в зависимост от пола на бебетата. Всички семейства от Гърция са били старателно заблуждавани, че процедурата е законна. Повечето от семействата, които си “купили” бебета, били в списъка на чакащи за международно осиновяване в нашето Министерство на правосъдието. Само за една година тримата продали 13 бебета в Гърция и три в България.
Разплитането
Цялата престъпна схема се разплела, когато гръцко семейство се оплакало във ведомството на Миглена Тачева, че трябва да преведе вноска за бебето на лична банкова сметка на Диляна Стоянова. Тогава била сезирана прокуратурата и започнало разследването.

Хиляди хомосексуални блокират столичните улици, уведомява Новинар.

Със засилени мерки за сигурност и по „таен” маршрут ще премине тазгодишният парад, организиран от българската гей организация „Джемини”. Идеята е хората, които смятат да атакуват по някакъв начин шествието, да не знаят откъде ще премине то до 27 юни, когато ще се проведе. Това е вторият парад, организиран от „Джемини”, след като през миналата година хора с различна сексуална ориентация се включиха в шествие под наслов „Аз и моето семейство”. Тогава противно на очакванията нямаше хора с пъстри облекла и екзотични гримове, но не липсваха провокации, като в резултат на това полицията задържа около 60 души. Сред задържаните беше и лидерът на Българския национален съюз (БНС) Боян Расате. Очаквам провокации и на тазгодишния парад, каза шефката на „Джемини” Аксиния Генчева. Надяваме се обаче, че тази година към шествието ще се присъединят хиляди хора, които ценят свободата на човешките права и искат да се забавляват заедно, обясниха от организацията.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама