На Сирни заговезни тази неделя хамкаме яйце, вързано на червен конец. Обичайт позволява за него да се завърже и бяла халва.
В миналото са връзвали и сирене или въглен. Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Целта е само с уста, без ръце, да се улови парчето халва. Който го направи пръв, ще бъде здрав през цялата година. Ако пък само докосне вързаната халва или яйце, зъбите му ще бъдат бели и здрави.
Черупките от яйцата, изядени на Сирни заговезни, се хвърлят на пътя, за да снасят кокошките повече яйца. Червеният конец се поставя пред икона, заравя се в градината или се пали и по начина, по който гори, се гадае каква ще бъде годината. Ако гори буйно, ще е плодородна, ако едва тлее – ще е изпълнена с трудности.