СВЯТ


Турция се кани да отреже достъпа на САЩ до Инджирлик

0 3639 01.03.2017
Турция се кани да отреже достъпа на САЩ до Инджирлик
Реджеп Тайип Ердоган

Турция може да ограничи достъпа на Съединените щати до авиобазата Инджирлик, ако подготвящата се операция срещу бойците на ”Ислямска държава” в сирийския град Ракка се проведе с участието на кюрдски формирования, съобщи в.”Йени Шафак ” и БТВ.


 Анкара настоява в щурма на т.нар столица на джихадистите да участва Свободната сирийска армия, заедно с местни арабски и кюрдски племена, но да не бъде допуснато в сраженията да участват „Силите за защита на народа” и Партията на демократичния съюз. И двете групировки са свързвани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

 

В ключовата база Инджирлик са базирани шест германски изтребителя-бомбардировачи „Торнадо”, както и машини от Великобритания, Саудитска Арабия и Катар. Именно от тук излитат и американски летящи цистерни, които дозареждат във въздуха ударните Ф-14 „Томкет”, които бомбардират ИДИЛ.

 

Турция обаче критикува САЩ заради липсата на въздушна подкрепа за нейната операция срещу джихадистите в Сирия „Ефратски щит”. Инджирлик е важна и по друга причина – смята се, че на нейна територия има складирано ядрено оръжие.

 

Непосредствено след опита за преврат в южната ни съседка, военният обект беше блокиран от лоялни на правителството части, а турският му командир - арестуван.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама