НОВИНИ


Безлов: Продължаваме да бъдем част от голямото трасе на наркотици от Афганистан

0 3669 01.03.2017
Безлов: Продължаваме да бъдем част от голямото трасе на наркотици от Афганистан
Тихомир Безлов

Продължаваме да бъдем част от голямото трасе на наркотици от Афганистан към Западна Европа. Това каза по БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


Бяхме добри в борбата с хероина, но бяха ограничени средствата. Капацитетът беше намален през 2009-2010-а година, когато агенция "Митници" се фокусира върху  борбата с акцизните стоки. Проблемът с наркотиците касаеше Западна Европа, а България отделяше твърде много средства, резюмира Безлов причините за промяната на приоритетите.

 

Същото бихме казали по отношение на амфетамините. Темата за синтетичната китайска дрога е много стара за Западна Европа. В България потребителят не се доверява на дизайнерската дрога. Той е консервативен и предпочита амфетамините, уточни Безлов.

 

Начинът, по който се развива този тип пазар е, че използвате молекули, които не са забранени. Затова те се внасят легално. Като ги забранят, следва модифициране и отново се внася легална субстанция - каза Безлов за механизма на действие на наркоканала.

 

В бизнеса с бежанците в момента има голям проблем. След опита за преврат в Турция Ердоган взе строги мерки да ограничи излизането на турски граждани. От ноември има драстичен спад. Седмично влизат около 5-10 души, каза Безлов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама