ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017


Борисов в Кюстендил: За ГЕРБ властта не е самоцел. ГЕРБ управлява в интерес на хората

0 3848 01.03.2017
Борисов в Кюстендил: За ГЕРБ властта не е самоцел. ГЕРБ управлява в интерес на хората
Кюстендил

За ГЕРБ управлението не е самоцел. Властта е в услуга на хората. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с жители в Кюстендил. „Бих се радвал, ако виждам, че има някой който би се справил по-добре с управлението на държавата. Ако видя по-добре подготвен екип от този на ГЕРБ, ще застана отстрани и ще им ръкопляскам“, категоричен бе той.


По думите на Борисов е притеснително, че има спад в икономическия ръст на страната само за два месеца. „Държавата вече слиза надолу и боксува. От 3,6% икономически растеж, който постигнахме ние, в момента ръстът е едва 2,5%. Това трябва да спре на 26-ти март“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Бившият премиер коментира, че ако ръководеното от него правителство не е трябвало да плаща борчовете на предишните управления на БСП, тези пари са щели да бъдат вложени в редица важни сектори. „Ако нямаше борчовете, които заварихме, какво щеше да е – 3, 6 млрд. отидоха за КТБ, над 1 милиард - за американските централи, 1, 2 млрд. - за руските централи – живи пари изтекоха от България. ГЕРБ не е сключила нито един такъв проект. И пак идват да обясняват какво ще правят. Абе, вие само не правете нищо! Помните ли „Уестингхаус“ – заложиха „Козлодуй“, за да платят. Ако не бяхме се върнали на власт и не бяхме спрели плащането, сега трябваше да плащаме още 10 милиарда дългове. 880 милиона излишък им оставихме, сега са с 50 милиона по-малко. Ще видим март месец каква ще е сметката“, каза Бойко Борисов.

Борисов заяви, че Корнелия Нинова отказва дебат между кандидатите за министри от ГЕРБ и БСП. „Парламентарните избори излъчват кабинет, в който премиерът ръководи, но всеки министър си е принципал. Защо Нинова не иска да проведем дебат между експертите на двете партии? Аз се страхувам от нейните експерти – при Гечев паднаха банките. Какво лошо има хората да видят не само кандидатите за премиери, а и кандидатите за министри. Когато БСП взеха мандата през 2014 година излъчиха Петър Чобанов за финансов министър – той отиде в ДПС. Премиерът Орешарски беше кандидат за президент на ДПС. Радев спечели изборите и изведнъж Герджиков стана премиер. Затова искаме да видим, ако победи БСП – кой ще управлява България“, обясни лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов коментира, че трябва да е ясно и кой носи политическата отговорност за действията на служебния кабинет.

Председателят на ГЕРБ обясни, че е подал оставка, защото това е морален акт. „Дадохме оставка, за да препотвърдим вота на хората. Ако ни гласуват доверие, ще управляваме. Не сме като комунистите да се запъваме и да даваме властта само с кръв. Можехме да си управляваме на инат, но искахме да покажем как се прави. Но като гледам този реваншизъм сега - третия път няма да бъде така“, подчерта Бойко Борисов.

„АМ „Струма“ трябваше да е готова за олимпиадата в Гърция-защо не я направиха, а ние я направихме. От Сандански до Кресна новият лот вече е на чакъл. Защо преди нас не ги ремонтираха участъците? Колко правителства са минали на БСП? Не е нужно да ви убеждаваме, че сме по-добри. Видимо е“, посочи председателят на ГЕРБ.
Бившият вицепремиер Томислав Дончев коментира, че ГЕРБ ще надгражда постигнатото във всички сфери. „Ние можем повече. Нужна е радикална реформа в държавната администрация – хастарът трябва да се обърне навън. Това ще намали и корупцията. Основна задача е и образованието – това е инвестиция за 20-30 години напред. На първо място е инвестицията в човешкия капитал. Трябва да върнем уважението и престижа на учителската професия, това е и инвестиция във всичко останало. Няма силна държава без силно образование. Тази цел ще бъде реализирана каквото и да струва. Ефект ще има и той ще бъде усетен от всички“, каза Дончев.

Министърът на финансите в правителството на Бойко Борисов Владислав Горанов подчерта, че само в Кюстендил има реализирани проекти за над 26 милиона лева. „Срещу нас имаме една променена левица с едни нови лица – те обещават промяна. Аз не искам да се променям -  не се отказваме от постигнатото. Кое да променим – ръста на доходите, на икономиката или успешното справяне във всеки един сектор. Подхвърлят лесни залъгалки от типа ще увеличим пенсиите, ще намалим/увеличим данъците. Доскоро ръководих държавните финанси и ви казвам, че това няма как да стане – държавата може да намери 1 милиард за осъвременяване на пенсиите. Може да намери и 300-400 милиона за данъчните облекчения, но това означава увеличаване на данъците за средната класа и трупане на нови дългове“, подчерта Горанов.

„Нинова иска да се прави на мъж с Бойко Борисов, но предполагам, че й е трудно да прецени дали Румен Гечев е този, който ще се изправи срещу мен да говори за финанси. Съмнявам се, че Таско Ерменков може да се изправи да говори срещу Делян Добрев за енергетика. Славчо Велков срещу Цветанов – трудно ще им се получи по темата „Сигурност“. Тази поредица от социални експерименти в последните години ни нарежда на последно място в Европа, защото след всяко успешно управление, следва инсталиран от БСП премиер – Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Орешарски. Хайде да не правим повече неуспешни експерименти“, призова присъстващите Владислав Горанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама