АКТУАЛНО


КЗК глоби БТВ Медиа Груп с близо 3 млн. лв.

7 5953 06.03.2017
КЗК глоби БТВ Медиа Груп с близо 3 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер на 2,9 млн. лв. на „БТВ Медиа Груп” ЕАД. Според регулатора медийната група е извършила нарушения на Закона за защита на конкуренцията - злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.


Производството е образувано по искане на „Вирджиния-Ер Ен” ЕООД - Бургас, „Вайтъл-И” ЕООД - Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД - Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД - Благоевград с твърдения за извършени нарушения от страна на „БТВ Медиа Груп” и „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

 

Регулаторът е установил, че определени клаузи в общите условия на „БТВ Медиа Груп“ за разпространение в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи, в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на „БТВ Медиа Груп“ представляват злоупотреба с по-силната позиция на предприятието.

 

На първо място КЗК установи, че с посочените Общи условия „БТВ Медиа Груп“ ЕАД, като предприятие с по-силна позиция на договаряне в правоотношенията си с кабелните оператори формира възнаграждението, което тези оператори й дължат, на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения минимално гарантиран брой.

 

На следващо място в производството са събрани данни, че „БТВ“ не ползва ясен и единен критерий, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

 

Чрез горепосочените действия ответното дружество налага необосновано тежки условия спрямо кабелните оператори „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, с което извършва злоупотреба с по-силна позиция на договаряне по смисъла на чл. 37А от ЗЗК.

 

С решението Комисията е наложила три отделни санкции от 971 838 лв. за всяко правоотношение на „БТВ“ с всеки един от кабелните оператори и постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение. По отношение на „Нова Броудкастинг Груп“ АД Комисията установява, че не са извършени нарушения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама