НАРОДЕН ГЛАС


Фрогоко: Ялова ли е партийната политика за демографската криза?

3 4812 07.03.2017
Фрогоко: Ялова ли е партийната политика за демографската криза?
Дано оцелеем?!

Хилядолетна България може да гушне босилека още преди края на този век. Тогава от онези 9 млн. в вначалото на прехода и около 7 млн. сега я останат 2 млн., я не. Затова проблемът с демографската криза е посочен в програмите на почти всички партии. Ялови или реални са партийните мерки за решаване на проблема?


Топим се, дайте да направим така, че да запазим българския род! Да станем пак 8-9 милиона. Това според председателят на БСП Корнелия Нинова е една от основните цели пред БСП ако спечели изборите.

Толкова тежка демографска катастрофа България не е преживявала. Всяка година от картата на страната изчезват градове и села. Регионалният дисбаланс е огромен. Ние сме най-бързо изчезващата нация, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в Европа. Това пък казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според изготвената от втория кабинет на Бойко Борисов демографска стратегия, през следващите години държавата трябваше да работи по 12 приоритета.

Същестуването на демографска криза у нас е болезнен факт. Това кара лидерите на всички партии  да предвиждат мерки и приоритети за решаването и в своите програми, като важна част и от борбата за по-добър изборен резултат.

Какво виждаме разлиствайки някои от програмите:

Със словосъчетания като „демографски тенденции“, „демографска ситуация“ в програмата си, ГЕРБ едва ли стопират топенето на българите. Тази политика даже не е поставена като основна цел. Но може да се каже, че в програмата на ПП ГЕРБ са заложени политики за преодоляване на неблагоприятните демографски тенденции в страната. Тридетният модел става стратегически национален приоритет на партията. Като стъпка в решаването на този болезнен проблем се посочва осигуряването на финансова подкрепа за семействата, които отглеждат 3 деца.

И в платформата на БСП няма специален раздел за демографската политика, но и е отделено повече място и посочена като главна цел. Решение те виждат в създаване на фондовете „Индустрия“ и „Иновации“, младите хора да правят бизнес без да плащат данък 5 години и други предложения, които са свързани с национално инвестиране.  БСП се обявява за намаляване на данъците с по 50 лв. за всяко дете, а също и за майчински, които да са равни по размер на минималната заплата, намаляване на ДДС на детските стоки и др.

Финансови стимули за справяне с демографската криза и ранното отпадане на деца от училище предвижда програма на формацията на Веселин Марешки "Воля". Планира се 1000 лева помощ за всяко новородено дете. Парите ще се отпускат под формата на ваучери, но само на родители, които са над 21 години, имат поне средно образование и не повече от три деца. Учениците без неизвинение отсъствия и с успех над 4,50 ще получават в началото на всяка учебна година по 100 лева, предвижда друга идея от партийната програма.

В програмата на  „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ предвиждат данъчни облекчения за семейства с едно и две деца, както и предприемането на мерки, които да спрат порочната практика деца да раждат деца в гетата и от социалните помощи и детските да се издържат цели цигански фамилии. Ще насърчават грамотната раждаемост и работят за връщането на българите зад граница в България.

Демографски мерки има и в програмите на другите партии,които ще участват в изборите. Не е нежно да си експерт, за да се види, че повечето от тези мерки са някак на парче, ялови като обещания в същността си и едва ли ще доведат до спиране на демографското ни търкаляне по нанадолнището.

Предизборно партиите се обвиняват в преписване и плагиатстване от програмите по демографския проблем. Вярно е и това, че демографската политика е повече лява, отколкото дясна. Има разпиляване на предложенията и обещанията. Но какво значение има всичко това, когато българската държава и народ са пред края на света. Повече от всякога е необходим национален консенсус по демографския проблем, единна национална програма за решаване на демографската криза, която да е за няколко десетилетки напред и да не се пипа и подобрява от всяко следващо партийно правителство. Оцеляването ни като нация и държава минава през цялостна система от икономически мерки, която ще трябва да вливат сила и в по-високата раждаемост на България. Другият път води едиствено към траурни маршове.

Като начало може да се започне с един Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Общите неща в демографската политика може и да обединят партиите и това да стане една истинска национална кауза. А каква по-голяма национална кауза може да има от оцеляването на българския род?!

Росен Костадинов
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама