ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 23 юни

0 4008 22.06.2009
Пресата на 23 юни

Вестниците пишат за лъжеполицаи, които грабят на магистрала “Тракия”; за това, че мажоритарният вот обърквал сметките за власт; за акция “Лимузина”.



Лъжеполицаи грабят на магистрала “Тракия”, оповестява Дневен Труд.

Лъжеполицаи, въоръжени с автомати, ограбиха в неделя призори турско семейство на магистрала “Тракия”. Чужденецът и двете му деца били спрени със стоппалка, свалени насила от БМВ-то си, вързани с белезници на стълб край село Гранит и обрани до шушка. Колата им била опожарена край местопрестъплението. Обирът разтревожи полицаите: дали не се връщат пътните банди, заради които до 2005 г. България беше отбелязана с череп и кости на международните туристически карти?
Беше като във филм на ужасите. Маскираните ни спряха, нападнаха, а после ни закопчаха с белезници за електрически стълб.” Това казват Хатидже Ердоган (18 г.) и брат й Ердал, които заедно с баща им Ариф (49 г.) са били нападнати и ограбени на автомагистралата “Тракия” през нощта срещу неделя.

Половин милиард спестени от замразяването на разходи, твърди Дума.

След съкращаване на разходите по решение на правителството ще бъдат спестени около 500 милиона лева. Това заяви вчера в Хасково министър-председателят Сергей Станишев. Според него обаче трябва да се прецени какъв ще бъде ефектът и въздействието от тази мярка. Министър-председателят смята, че е много важно да се гарантира стабилността на валутния борд, на фиксирания курс, защото това е начинът да се защити и бизнесът, и доходите на хората. От началото на световната финансова криза се старая постоянно да се срещам с управители на български фирми и с хората, които работят в тях, за да се запознавам с въздействието й и да се обсъдят възможностите на държавата да подпомогне българската икономика, коментира още Станишев. Министър-председателят потвърди още обявената от социалната министърка Емилия Масларова миналата седмица новина, че кабинетът обсъжда възможностите за увеличаване на минималната работна заплата. В Европейския съюз общият стремеж на всички държави е да се ограничават разходи, които не са толкова важни в този момент, за да се осъществи социално подпомагане и да има солидарност с хората с най-ниски доходи, анализира той.

Мажоритарният вот обърква сметките за власт, обявява Дневник.

След зачестилите сигнали за подготовка на вътрешен изборен туризъм и наплива на арестанти към депутатските банки президентът Георги Първанов се отрече от авторството на идеята за мажоритарен избор на 31 депутати. В понеделник, по-малко от две седмици преди парламентарните избори, той обяви, че партиите не са я разбрали правилно, а и обществото било недозряло за нея. Първанов лансира тезата за въвеждане на мажоритарен елемент преди година и половина, напомни я в началото на април и постави ултиматум на политическите сили - ако не направят исканата от него промяна в закона, той ще инициира референдум. Тъкмо наложеното от държавния глава изменение в закона, според което мажоритарни кандидати могат да бъдат избрани дори с един глас преднина, стимулира масово преселение на избиратели в други райони за 5 юли, сигнализираха граждански организации.

Синята коалиция и Гергьовден със споразумение за вота, известява Новинар.

Синята коалиция и "Гергьовден" подписаха споразумение за общи действия за предстоящите избори за национален парламент на 5 юли. Сините обещават „адекватно политическо представителство на "Гергьовден" в законодателната, в изпълнителната и в местната власт”, пише в споразумението. От "Гергьовден" пък се ангажират с помощта на наличния си ресурс – политически, медиен и кадрови, да повишат вота за сините. Можем да мобилизираме между 30 000 и 60 000 гласа допълнително, поясни Любен Дилов-син от „Гергьовден”. Според него политиката вече е заприличала на приказка. „Вече освен цар имаме и орки, които някои партии извадиха от мините”, коментира Дилов. Той изрази опасение, че следващият политически сблъсък ще бъде между партиите, които се борят срещу "робовладелството", и тези, които го защитават. На това трябва да се противопоставим силно, заяви Дилов и добави, че на евровота сме били свидетели не само на купуване на гласове, а и заплаха от уволнение. Лидерът на движението Петър Стоянович пък подари подпора за символичния мост на Синята коалиция. Той заяви, че "Гергьовден" дава своята стопроцентова подкрепа за нея. „Резултатите от евровота и сегашната кампания доказват, че политиката в България се изражда все повече и затова трябва да се опрем на предвидимата политическа традиция у нас”, каза Стоянович.

Гласът на отпускаря решава вота, анализира 24 часа.

Който смята, че явлението изборен туризъм ще реши вота на 5 юли, дълбоко се лъже. Отсега се вижда, че не друг, а отпускарят ще определи кой да влезе в 41-ия парламент. Само в Пловдив са издадени над 2600 удостоверения за гласуване в друго населено място. В останалите областни центрове едва ли справките ще сочат по-малки числа. По средата на лятото не е трудно да се отгатне какво се крие зад чиновническата фраза "друго населено място". Ако не някъде по родното Черноморие, то вероятно ще е из нашумелите турски или гръцки курорти. Питането в случая е: Как Пешо от Пловдив ще реши да пусне бюлетина за мажоритарен кандидат в Бургас, докато отмаря на Слънчев бряг? Всъщност и това едва ли е от значение, повечето претенденти са паршутисти.

Световната банка: Лесните пари от чужбина свършиха, но външните задължения остават, цитира Дневник.

Лесните пари от чужбина свършиха, но външните задължения остават. Досега те се изплащаха с приходите от износ и преките чуждестранни инвестиции. Кризата обаче прекъсна тези източници на свеж ресурс и покриването на краткосрочния външен дълг може да засегне валутните резерви на България. Това заключват експертите на Световната банка в последния си доклад, посветен на глобалната икономика и развитието й в условия на криза. В документа се посочва, че страната ни заедно с Латвия и Беларус ще изпита най-сериозно нуждата от средства като за целта или ще посегне на "официални източници" или ще се принудят да предприемат вътрешно нагаждане - включително и орязване на разходите си. Аргументът на експертите е високото отношение на краткосрочните задължения към валутните резерви на страните. От Световната банка посочват, че докато за Латвия то е 250% и за Беларус - 290%, България се оценява на около 100%. България е в категорията на държави като Полша и Румъния, които не би следвало да изпитат затруднения в предоговарянето на външния дълг, уточняват от СБ.

Магистрали в бъдеще незапочващо, четем в Дневен Труд.

Ако управляващите у нас си изпълняваха обещанията, то цялата татковина трябваше да е осеяна с прекрасни магистрали, които да свързват страната с Европа. Още по времето на Симеон Сакскобургготски трябваше да стигаме до морето за 3 часа, а “Струма” бе планирано да бъде открита за олимпиадата в Гърция през 2004 г.?! Факт е, че мегапроектите у нас през последните години направо заспаха зимен сън и няма изгледи да бъдат събудени. Извинения куп! В началото нямаше пари, после Европа ги осигури, но се появиха Батко и Братко и така до ден днешен. Сега 1,250 млрд. евро от оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие” са размразени и би трябвало да стигнат за някои от най-важните инфраструктурни обекти у нас, ако не “сгазим лука”. Осигуреното финансиране по оперативна програма “Транспорт” е 990 млн. евро. Тук са парите за част от “Струма” (виж стр. 3), цялата “Тракия”, “Марица”, връзката на софийското Околовръстно шосе с “Хемус” и още 3 важни пътни отсечки. Така според най-новите разчети до 2013 г. (срокът съвпада с мандата на следващото правителство) трябва да са готови 267,7 километра аутобани и още 80,5 км първокласни пътища. Какво трябва да бъде свършено? Мечтаната от поколения българи магистрала от София до Бургас трябва да е готова до 2013 г. За нейното изграждане е предвиден бюджет от 350 млн. евро. Само преди десетина дни тези пари бяха пренасочени от участъка за автомагистрала “Струма” в Кресненското дефиле. За сложния пресечен терен средствата са крайно недостатъчни и страната ни рискува да ги загуби, ако не им намери скоростно приложение. При “Тракия” за дострояване са останали 115,1 км от Стара Загора до Карнобат. Проектът е разделен на три лота. Първият е от Стара Загора до Нова Загора (31,7 километра), вторият - от Нова Загора до Ямбол (34,3 км), а последният от Ямбол до Карнобат (49,1 км).

ДАНС и данъчни на акция “Лимузина”, описва Монитор.

След като преди ден данъчните обявиха края на акция „Бентли", служителите на НАП заявиха, че ще погнат и ламборгинитата. Проверката на луксозните возила е част от масирана акция, която има за цел да провери доходите на собствениците на луксозни лимузини у нас. Шофьорите на "Ламборгини" са следващите в списъка на данъчните. Тя ще се провежда през цялата година, като на всеки два месеца ще се нацелва определена марка скъпарски возила. След акция „Ламборгини" пък на мушката на данъчните ще попадна и „Остин Мартин" и „Бугати". Автомобилите се избират по цена и по разпространеност у нас. Шефът на НАП Красимир Стефанов вчера обясни за „Монитор", че началото на проверката на автомобилите е започнала по искане на ДАНС. Преди няколко месеца от агенцията са изпратили искане до данъчните да се ревизират всички собственици на бентлита у нас. Проверени са били 105 собственици на луксозни лимузини. Целта била да се установи дали те имат официални доходи, които им позволяват да карат подобни автомобили. При проверката се оказало, че около една трета от 105-те луксозни автомобила са собственост на физически лица, научи "Монитор". Това са заможни граждани, които са извадили в брой парите за скъпата покупка или лизинговият им договор вече е изтекъл.

Скуката гони учениците от час, установил е Новинар.


Около 38 на сто от учениците в столицата признават, че ако имат възможност, няма да влизат в часовете на повече от половината си преподаватели. Това показват данните от анкета, проведена от институт „Отворено общество” сред 1145 ученици, родители и директори от София. Липсата на контрол от страна на преподавателите и класните ръководители е една от основните причини децата да бягат от уроците, обясни експертът Илко Йорданов. Учениците избягват определени часове и заради това, че материалът се преподава скучно и тийнейджърите се отегчават. За да могат децата да бъдат стимулирани да посещават редовно училище, трябва да се позволи на учителите да преподават по-нестандартно уроците, смята Йорданов.
Така например преподавателите могат да организират различни ролеви игри или импровизирани състезания между тийнейджърите, обясниха експертите. Самите преподаватели обаче не правят това, защото не са мотивирани. Заради липсата на средства в системата и заради ниските заплати, които получават, учителите са склонни да напуснат, за да си потърсят по-добре заплатена работа. Това потвърждават и данните от проучването на „Отворено общество”, според които половината учители и почти половината директори са готови да напуснат работата си заради ниското заплащане. Незаинтересувани от начина на преподаване и изобщо от образованието на децата си са и голяма част от родителите.

Съдии отварят бутик с иззети вещи, пише 24 часа.

Скоро в центъра на Русе ще отвори врати магазин, в който ще се продават вещите на хора, потънали в непогасени дългове.
"Идеята е на това място да има продажби на вещи, описани както от частните съдия-изпълнители, така и от държавното съдебно изпълнение", обясни частният изпълнител Иван Хаджииванов. Той стана известен с нестандартната си идея да събира колите на длъжниците с паяк. Машината била поръчана и скоро щяла да излезе "на работа" в града, уточни бирникът.
За "бутика" вече се преговаря, харесан е конкретен обект от 120 кв. м. В него всеки ще може да види и да изпробва състоянието на описаните джиесеми, домакинска техника, телевизори на едно място, вместо да следи информационните табла и да обикаля по адресите на задлъжнели собственици. Държавните изпълнители също ще "зареждат" магазина. Подкрепяме идеята и ще се включим, каза и шефът на държавните съдия-изпълнители в Русе Свилен Великов.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама