ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 24 юни

0 4177 23.06.2009
Пресата на 24 юни

Вестниците пишат за това, че бюджетът на България ще е на червено и през 2010 г.; за първо огнище на свински грип у нас; за КАТ, който ни дебне вече и отзад.



Брюксел: Бюджетът на България ще е на червено и през 2010 г., цитира Дневник.

Европейската комисия промени вчера към негативни очакванията си за българската икономика и за разлика от прогнозата от април вече смята, че публичните финанси на България ще бъдат на червено през тази и следващата година. При вариант, че не настъпи промяна в политиката на управлението, Брюксел очаква бюджетен дефицит от 0.5% от БВП за 2009 г. и 0.3% за 2010 г. Предишните му изчисления сочеха за догодина излишък от 1.5%. Това се казва в разпространения обширен доклад на комисията за състоянието на публичните финанси в 27-те държави от ЕС през 2009 г. Според него националните бюджети са се превърнали в ключов фактор за борба с кризата, но те трябва да се управляват разумно и по начин, по който увеличените разходи да не се превърнат скоро в непосилно дългово бреме за данъкоплатците. Основна причина за намаляващия бюджетен излишък са по-ниските приходи, но и липсата на строг контрол над правителствените разходи.

Плашат да отнемат лиценза на ЧЕЗ заради тримесечното отчитане, информира Новинар.

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което снабдява с ток София и региона, може да остане без лиценз за продажба на енергия, ако от 1 юли не започне поетапно въвеждане на едномесечно отчитане на електромерите. Това заяви вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов след обществено обсъждане за намалението на цените на природния газ. В момента в София и региона енергията се отчита веднъж на три месеца, а през периода, в който уредите не се засичат, се изчисляват прогнозни сметки. Заради многобройните оплаквания на потребители от високите изравнителни сметки ДКЕВР издаде заповед, според която тримесечното отчитане трябва да бъде премахнато от 1 юли. Засега от ЧЕЗ не казват кога ще имат пълна готовност да започнат поетапното въвеждане на отчитането всеки месец.

Арест за Фидел Беев, оповестява Дневен Труд.

Бившият кмет на Велинград и депутат от ДПС Фидел Беев да бъде задържан под стража , разпоред Софийският градски съд. Причината: Беев не се явил 3 пъти на делото срещу него и така осуетявал наказателния процес. От април до сега депутатът вземал болнични заради фисури, дископатия и сърдечни проблеми.

БАН: Българите няма да изчезнат като нация, пише Дневен Труд.

Българският етнос няма да изчезне. Това показва изследване на БАН, направено в периода 1990 – 2001 г. Според него най-много християни живеят в Перник 97,54% от хората там са източноправославни. Приказките как етностът на българите ще изчезне до 25 или 50 години, претопен от роми и турци са чист популизъм”, заяви авторът на анализа ст.н.с. Ваня Додунекова.

КАТ ни дебне вече и отзад, твърди 24 часа.

КАТ вече има супермодерен въртящ се на 360 градуса радар, видя 24 часа. Той снима и засича в движение и така може да заковава нарушители и “в гръб”, обясниха автоконтрольорите Марио Киричков и Деян Захариев. Техниката е монтирана на патрулна кола и действа от 2 седмици. Тя е хвърлена в битката с незаконните ралита на София Екип на “24 часа” видял как радарът засякъл автомобил да прелита със 163 км/ч по столичното околовръстно шосе. Шофьорът ще получи покана по пощата да отиде в КАТ, където ще му пуснат запис от нарушението.

Първо огнище на свински грип у нас, констатира 24 часа.

Първото огнище на новия грип в България вече е налице. Доказаните болни станаха петима, след като бяха потвърдени нови три случая. Вирусът H1N1 за първи път е предаден от човек на човек у нас, съобщи д-р Ангел Кунчев, шеф на отдела за надзор на заразните болести в здравното министерство. Грипът отново дойде от САЩ. Майка и 5-годишно момченце пристигнала за ваканцията от Флорида. На 13 юни кацнали с полет от Вашингтон през Лондон. Първо се отбили в Пазарджик на гости при роднини, а след няколко дни заминали за Стара Загора, където живеят. Междувременно развили клиничната картина на грипа: висока температура, болки по цялото тяло, силна отпадналост. Жената е с по-лека форма на инфекцията, детето е със средно тежка, уточниха епидемиолози.

Ниските роуминг цени тръгват в срок, четем в Пари.

И трите мобилни оператора стартират от 1 юли с конкурентни тарифи. Мобил Тел, ГлоБул и Вивател обещават да спазят европейския регламент, приет в началото на юни и да от 1 юли да въведат 60% по- ниски цени на роуминг услугите.

Шушулов плаши да вземе лиценза на ЧЕЗ, съобщава Дума.

Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов каза вчера, че ако дружество ЧЕЗ не премине постепенно към едномесечно отчитане потреблението на електроенергия, националният регулатор ще пристъпи към процедура за отнемане на лиценза. Окончателното премахване на практиката трябва да е приключило до 1 септември, допълни Шушулов. ДКЕВР вече е отправила поредното предупреждение към електроразпределителното дружество. Шушулов уточни, че към момента няма тенденция за увеличаване на жалбите към комисията за тримесечното отчитане на тока и за завишени сметки или грешно отчитане на електромерите. Самият Шушулов призна, че когато е сменил електромера си, е получил по-висока сметка за ток. Енергийният регулатор е твърдо решен да въведе и санкции при сгрешени фактури за ток, но ако те не влязат в сила от 1 юли, при всички случаи ще бъдат въведени няколко дни след това.

Добруджа чака ниски добиви, но от по-качествено зърно, прогнозира Пари.

Стартовите цени на пшеницата ще са 270-300 лв. за дка през тази реколта, прогнозира Кирил Жендов, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Има вероятност зърното да е с много високо качество, но да е малко като количество. Вероятно ще има и много спаружени зърна заради засушаването.Добивите ще варират между 200 и 500 кг от декар.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама