НОВИНИ


„Топлофикация” отчита ниски сметки с автоматична система

1 3568 13.03.2017
„Топлофикация” отчита ниски сметки с автоматична система

Хиляди левове икономии са реализирали четири столични общини, в чиито сгради пилотно са били монтирани автоматизирани системи за контрол на отоплението, съобщиха от „Топлофикация – София”.


Става дума за т.нар СКАДА контролни системи, които се монтират на абонатните станции и които след това се свързват чрез GPRS/GSM с контролен център, където операторите управляват консумацията на обекта в реално време. Целта е да се избегнат разхищения. От дружеството посочват, че за новата услуга е необходимо наличието само на нормално работеща абонатна станция.

 

В общинските сгради във „Възраждане”, „Слатина”, „Връбница” и „Красно село” за 4 месеца са спестени близо 296 МВтч топлинна енергия и 64,4 тона вредни емисии CO2. В същото време според „Топлофикация” комфортът на обитателите не е пострадал.

Столичани са използвали 20% повече топлинна енергия през януариЯнуари 2017 г. е бил най-студеният месец от 36 години насам

 

В общинските сгради консумацията на отопление е намалена средно с 15%. Детските градини са три и при тях икономията е средно с 9% за четири месеца, а в шестте столични училища потреблението е по-малко с около 13%. Общо сметките са намелели с около 20 000 лв.

 

От „Топлофикация” посочват, че вече водят разговори с потенциални клиенти от държавната администрация. Проблемът с високите сметки за отопление се обостри в началото на тази година заради рекордните студове. В миналото жилищните блокове с еднотръбна система за отопление имаха сензори за външната температура, на база на чиито данни парното се саморегулираше. Повечето от тях обаче отдавна са извън строя и без прецизно ръчно управление се случва или в домовете да остава студено, или през зимата обитателите да се радват на летни температури вкъщи... преди да получат смразяващи сметки за голямата консумация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама