НОВИНИ


Проверяват разходите на партиите

0 5040 24.06.2009
Проверяват разходите на партиите
Валери Димитров

Сметната палата ще направи специален одит на разходите на партиите, но резултатите ще са ясни едва догодина.


Планираната от Сметната палата проверка ще бъде на декларираните приходи и реално извършените разходи на партии, коалиции и инициативни комитети, каза днес пред медиите председателят на палатата Валери Димитров. Такъв специфичен одит се прави за първи път у нас.

Досега средствата на партиите са контролирани чрез годишните проверки и отчети. Резултатите от този одит ще бъдат ясни до края на тази година или в началото на следващата ( за разлика от обикновените проверки, при които резултатите са готови след 1,5 г.)

Одитът включва преглед на всички справки и копия от дукументи в центарлните управления на партиите.Ще бъдат проверявани и извлечения от банковите сметки на партиите като по този начин ще се преодолее бариерата на банковата тайна. Председателят на Сметната палата припомни, че е забранено безвъзмездното предоставяне на помощ за партиите от юридически лица, както и безвъзмездното плащане на рекламни клипове, поставянето на билбордове, организиране на концерти и наемане на офиси. Анонимните дарения също са забранени. За физическите лица е разрешено дарение до 10 000 лева.

Сметната палата не може да налага санкции, a само ще предостави отчетите от проверката публично. До един месец след изборния ден партиите трябва да предоставят в Сметната палата отчет за събраните средства. Съответно, крайните срокове са: до 7 юли 2009 г. за изборите за Европейски парламент и до 5 август 2009 г. за изборите за Народно събрание. Санкция за неподаден отчет, обаче няма - тя може да бъде само морална и публична.

Експертите на Сметната палата ще направят и сътоветните проверки на фирми, общини и други организации, за да се свери коректността на информацията, подадена от партиите. Ще се проверяват всички разходи, които имат отношение към изборите, а не само за тези разходи по време на предизборната кампания, посочи в заключние председателят на Сметната палата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама