ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 25 юни

0 4290 24.06.2009
Пресата на 25 юни

Вестниците пишат за това, че Раиф Мустафа закован и с телефонни записи; че ромите са инструктирани – ще тръгват по сватби на 5 юли; че Душана Здравкова съди партията на Цветанов.



Раиф Мустафа закован и с телефонни записи, установил е Дневен Труд.

Бившият вътрешен зам.-министър Раиф Мустафа е бил разработван близо месец, преди да изгори в корупционния скандал с участието на бизнесмена Росен Маринов. В хода на разследването службите за сигурност прехванали солиден брой разговори между двамата по мобилните им телефони. „В делото има събрани доказателства и със специални разузнавателни средства”, потвърди зам.-градският прокурор на София Николай Кокинов. Но отказа повече подробности с мотива, че досъдебното производство е секретно.

Доган: Аз разпределям порциите на фирмите, цитира Дневен Труд.

„Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата. Искам да сте много наясно с този факт”. Това признание направил на 18 юни т.г. лидерът на ДПС Ахмед Доган пред жители на с. Кочан, община Сатовча. Днес щабът на ГЕРБ в Благоевград дава пресконференция, на която ще излъчи пълен видеозапис на речта на Сокола на въпросното събрание. В записа лидерът на движението разяснява на присъстващите, че депутатите нямат власт, за да решават проблеми. „Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране. Не е възможно! Властта е в моите ръце”, казва пред присъстващите той. И завършва: „В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това”.

Ромите инструктирани – ще тръгват по сватби на 5 юли, разгадава 24 часа.

444 удостоверения за гласуване на друго място е издала общинската администрация в Габрово. Това е повече от 3 пъти в сравнение с евровота, съобщи секретарят Николай Сираков. В трите последни дни цели ромски групи идвали да си вадят колективни удостоверения. Според Сираков големият брой желаещи да гласуват на друго място буди съмнение и вече е подал сигнал за това пред компетентните органи. Ромите на габровския пазар се кълняха, че не продават вота си. По-късно дойдоха техни събратя, които обявиха, че заминават на 5 юли на сватба. После добавиха, че така ги инструктирал организаторът им. Щели да пътуват до Казанлък, Раднево и Търново.

Партия плати водата на роми в Пазарджик, съобщава Дума.

Политическа партия е изплатила задълженията на жителите на ромския квартал “Изток” в Пазарджик към ВиК дружеството. Това потвърди управителят на водоразпределителната фирма Любомир Михайлов вчера. Сумата възлиза на над 30 000 лева. Михайлов отказа да назове името на политическата формация, но уточни, че водоподаването в района е възобновено. Преди месец ВиК дружеството спря водата в крайната част на квартал “Изток” заради натрупани сметки и отказ на клиентите да изплатят задълженията си. Заради драстичната мярка роми протестираха с празни легени пред общината и пред ВиК фирмата. Плащането е извършил симпатизант на партията, като преди това е изготвил списък на длъжниците в квартала. Според него благотворителната акция била поръчана от местната политическа структура и финансирана от централата на политическия съюз. Ромите от циганската махала в квартал “Изток” в Пазарджик, където е местната махала, се похвалиха, че над 500 от най-бедните къщи в квартала вече имат вода благодарение на партийна финансова намеса. Пускането на водата дало повод за неколкодневни тържества и веселби сред населението. До този момент ромите се сдобивали с вода от няколкото кладенеца в квартала. Обитателите на гетото обаче твърдят, че не знаят кой им е пуснал водата.

Душана Здравкова съди партията на Цветанов, информира Монитор.

Евродепутатът от ГЕРБ и бивш председател на едноименното гражданско сдружение Душана Здравкова е завела две дела срещу легитимността на проведените две последни общи събрания на организацията. Това съобщи самата тя вчера. Според нея са извършени множество нарушения при регистрацията на новото ръководство на НПО ГЕРБ. Здравкова обясни обясни, че още през 2008 година, без да има право на промени в устава, общото събрание на сдружението е прокарало кардиналната промяна за намаляване на мандата на тогавашния му управителен съвет от 5 на 3 години. "Председателстващ на събранието бях аз. След това, без дори да ми покажат протокола от заседанието, той бе внесен за вписване в СГС", заяви юристката. Здравкова, която е бивш ръководител на Варненския окръжен съд, разказа, че това е станало и без нейния подпис под протокола от заседанието, макар той да е задължителен. "Мислех да подам сигнал до ВССт за съдията, който е регистрирал тези промени без подписа на председателстващия събранието ", добави евродепутатът. Тя уточни, че няма представа с какъв точно подпис са дадени в съда документите за регистрация. По думите й протоколист на това събрание е била "секретарката на председателя Цветан Цветанов Десислава Замфирова". През април тази година заради изтичане на съкратения мандат се провежда общо събрание за избор на ново ръководство. То също ще бъде обжалвано от Здравкова, защото в противоречие с устава не са проведени делегатски събрания по места.

До живот било нехуманно, ще махат тая присъда, четем в 24 часа.

Правителството ще завещае на следващите управляващи нова наказателна концепция, която предвижда доживотният затвор без право на замяна да се премахне. Според експертите на правосъдното министерство това наказание било по-нехуманно дори от смъртното наказание. В концепцията, която правителството ще обсъжда днес, се предлага да отпаднат наказанията като лишаване от звания, ордени и медали и обществено порицание, тъй като били с изчерпан превъзпитателен ефект. Лансира се идеята да бъде разширено и полето на условната присъда. Тя да се налага и за по-леките престъпления, за които сега се полага затвор до 3 г. за неумишлени, и до 5 г. за умишлено престъпление.

ООН: България е основен източник на синтетична дрога, цитира Дневник.

България и донякъде Турция са основните източници на синтетичния наркотик амфетамин за Близкия изток, контрабандиран под формата на фалшиви опаковки „Каптагон“. Между 2003 г. и 2007 г. в този район е отчетено 6 пъти увеличение на тези хапчета. Това твърди разпространеният във Вашингтон и Виена годишен доклад за 2009 г. за борбата с наркотиците по света, дело на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). В него се отчитат стагнация и свиване на пазарите за хероин, кокаин и марихуана, но буквално взривяване на тези за синтетични наркотици. В текста има и подробна карта с пътя на амфетамина от Европа към Близкия и Средния изток, от която се вижда, че изключително България е отправната точка за тази
категория дрога.

Пазарувайте стоки с намаление, съветва Пари.

Не се ограничавайте от покупка на основни стоки, но е по-разумно поне към настоящия момент да отложите по-големи разходи, като например за техника. Брокерите може и да съветват, че сега е времето да си купите имот, но имайте едно наум, че всъщност те са търговци, които се опитват да продадат стоката си. Търсете най-изгодните цени. Сега се правят масови отстъпки и промоции на всякакви стоки, за да се стимулират притеснените от кризата потребители и за да се продадат застояли стоки. Информирайте се за изгодните оферти, а когато има възможност за ценови преговори - не се притеснявайте да искате отстъпки.

Откриха сърцето на Волжка България, твърди Стандарт.

Руски спътник откри двореца на вължките българи, който бе сред най-големите загадки на археолозите. Крепостта е засечена в резервата “Древен Булгар” край река Кама. Ако снимките от космоса се потвърдят при разкопките, това ще бъде велико откритие, коментира проф. Николай Овчаров. Според него учените ще могат да съберат пъзела от двете разклонение на Велика България. Дворецът на хановете е съпоставим с откритията от Плиска. Най-вероятно древният палат е бил последно убежище на най-големия брат на хан Аспарух – Батбаян, смятат изследователи.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама