Българските традиционни месни продукти - луканка, пастърма и филе, ще бъдат предложени за одобрение от Европейската комисия като продукти с традиционно специфичен характер.
По този повод бе учредено сдружение на „Традиционни сурово-сушени продукти”, в което участват фирми, подали необходимите документи.
За да получат правото да използват Европейското лого за традицонен продукт, българските производители трябва да докажат, че предлагат продукт, произведен по специфична рецептура, който отговаря на високите изисквания на качество и безопасност.
За тази цел трябва да се осъществява вътрешен контрол от независима организация. Показателите, които се следят, са определени в Европейските регламенти.
Всички изпитвания и анализи, във връзка с осигуряване на безопасността на храните се провеждат в лабораторията на СЖС България, която е акредитирана за извършване на такива .
Според правилата на ЕК постоянният лабораторен мониторинг от акредитирана и независима лаборатория е задължителен за производителите и търговците. В наши дни потребителите все повече предпочитат да консумират храни с контролирано качество. Frogmews.bg