НОВИНИ


Очаква се напрежение в Турция в изборния ден

5 5954 25.03.2017
Очаква се напрежение в Турция в изборния ден

Очаква се напрежение в изборния ден утре не само в Бурса, но и в цяла Турция. Причината е в това, че Централната избирателна комисия отново въведе изискването декларациите за тези, които предварително не са заявили, че ще гласуват, да бъдат попълвани на място в самите секции.


Много от българските изселници са забравили езика и не могат да се справят сами с попълването на декларациите.

На предишни избори пред входа на училищата е имало лица, които са ги попълвали, но новото изискване на ЦИК постановява, че желаещите да гласуват трябва собственоръчно да напишат заявлението си и да го подписват пред членовете на секционната избирателна комисия.

Българските изселническите организации в района определиха този критерий като "дискриминационен".

Заради проблемите, които имат българите в Турция с българско гражданство организацията на Тракийските изселници са заплашили, че ще направят масови протести в Одрин пред консулството ни.

Във всяка една изборна секция  в Турция ще има по 2 хил. бюлетини и по 2 урни, като едната ще бъде резервна. Изборният процес ще бъде охраняван от турската полиция.

В самото посолство, където ще се намира едната от секциите, ще има 30 хил. допълнителни бюлетини, ако желаещите да гласуват се окажат повече от предвиденото.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама