ХРАНА И ВИНО


Петльов курбан на Петровден

0 9367 29.06.2009
Петльов курбан на Петровден

По традиция на Петровден се приготяв курбан от петле (пиле) Той е част от обредната трапеза на празника. В дневните представи петелът е бил знак на небесното, който подобно на слънцето отмервал времето, но и символ на възкресението, на плодовитостта и благополучието.



Как най-вкусно да приготвите петровденски курбан, разказва баба Кина от родопското село Павелско.

Продукти:
1 петле
1-2 глави лук
3-4 моркова
1 връзка магданоз
1 стрък градински чай
3-4 картофчета
150 гр.пресни гъби
1 залена чушка сиврия и една – лютива пожелание
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарязваме петлето на порции, прибавяме към него лукът и морковите - нарязани на едро, коренчетата на магданоза и стръкът от горския чай. Заливаме със студена вода, прибавяме сол на вкус и слагаме петлето да се вари на средно силен огън.

Когато месото поомекне, отделяме зеленчука и връщаме петлето с бульона да къкри на огъня.

Нарязваме всички зеленчуци – лукът, морковите, картофчетата, пресните гъби и чушките на дребно и ги добавят към бульона. По желание месото се обезкостява и се оставя на огъня още 15 минути..

Преди да бъде сервиран курбанът, към всяка порция се добавя ситно нарязания магданоз. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама