НОВИНИ


Русенските корабостроители си искат завода с протест

1 4892 28.03.2017
Русенските корабостроители си искат завода с протест

Работници в корабостроителницата в Русе излязоха на протест по улиците на града в защита на работните си места. Протестиращите настояват заводът им да бъде отново отворен. Корабостроителницата беше запечатана преди месец от съдия-изпълнител заради неизплатени дългове към фалиралата КТБ.


 Първата им спирка бе офисът на Милкана Македонска - частния съдебен изпълнител, затворил завода. Хората са без заплати вече няколко месеца. Търпението им вече е изчерпано.

 

Недоволството на работниците е породено от продължаващата неяснота около съдбата на предприятието. С плакати „Дайте достъп до работните ни места“, „Не ни отнемайте възможността за прехрана“ и скандирания „Мафия“ групата се събра пред Областната и общинската администрации. Недоволните работници споделиха възмущението си около това, че корабостроителницата има поръчки, които поради запечатването от частен съдебен изпълнител не може да изпълнят, а това, според тях, неминуемо ще доведе до още по-голямо утежняване на финансовото състояние, тъй като вероятно ще се наложи предприятието да плаща неустойки по неизпълнените договори.

 

"Великотърновският апелативен съд има определение, че незаконно и неправомерно сме запечатани. Хората искат работа, нищо друго не искат. Има определение, че незаконно и неправомерно сме запечатани, въпреки това ето вижте какво става. Тоя завод като място 350 дка, има за 160 млн. активи и т.н., и явно е, че имат някакви чужди интереси, като видяха, че тръгна заводът. Ние имаме работа и вместо да назначаваме нови хора, ни запечатаха. Има кораби, които седят вътре и не може да си ги вземат”, коментира директорът Митко Димитров.

 

Работниците настояват да им се осигури заетост. "Не може в Дунава да работят кораби, да минават, да има транспорт, да имаме поръчки, да имаме за ремонт и ние да стоим на улицата и да чакаме подаяние от някого. Това ни са исканията - да се отвори заводът и да започнем да работим. Всеки ден сме тук и ще продължим, докато постигнем нашата цел, заяви заварчикът Мехмед Мехмедов, който работи в завода от 40 години.

 

В търсене на решение проблемът беше обсъждан и в областния съвет за тристранно сътрудничество, където беше взето решение да се търси помощ от омбудсмана на републиката и русенските депутати, които ще влязат в 44-ото Народно събрание.  Преди изборите Синдикатите информираха, че от корабостроителницата,се изнасят активи. От Регионалния съвет на КНСБ - Русе изпратиха писмо до служебния премиер Огнян Герджиков и до служебния министър на икономиката Теодор Седларски.

В момента в „Русенска корабостроителница“ работят около 150 души, които не са получавали заплатите си от декември миналата година. Днес шествието завърши пред Съдебната палата, но работниците смятат да продължат протестите си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама