НОВИНИ


И от министерство на културата гневни за Копривщица

0 3959 30.03.2017
И от министерство на културата гневни за Копривщица

Копривщица е архитектурно-исторически резерват, който трябва да бъде съхранен, заявяват от Министерството на културата (МК) във връзка с постъпилите въпроси на медии и нарастващото обществено безпокойство по темата.


 Според Закона за културното наследство (ЗКН) "заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут и категория като културни ценности по смисъла на този закон". В този смисъл градът в своите регулационни граници запазва статута си на архитектурно-исторически резерват, се посочва в съобщението от пресцентъра на МК.

 

Припомня се, че през 2008 г. е определена и охранителна зона на резервата, за което е уведомен кметът на община Копривщица, която, съгласно ЗКН, също запазва своя статут на декларирана охранителна зона на недвижимата културна ценност "архитектурно-исторически резерват Копривщица".

 

Над 400 са недвижимите културни ценности на територията на града, като 15 са с национално значение, между които емблематични исторически сгради-музеи - "Лютова къща", "Ослекова къща", къща-музей "Тодор Каблешков", родните къщи на Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов.

 

Промяна или актуализация на статута на недвижимата културна ценност е възможна само по реда на ЗКН и на наредбата към него от 2012 г., а не с решение на общинския съвет. Тази дейност се извършва въз основа на актуализирана заключителна оценка на всички компоненти на територията, носители на културна стойност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама