ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 30 юни

0 4267 29.06.2009
Пресата на 30 юни

Вестниците пишат за капаро за вота; за края на скъпия роуминг; за сянката на фалитите, падаща над икономиката.



Капаро за вота, пише Стандарт.

Брокерите на гласове въведоха нов трик за изборите в неделя. Те не плащат накуп договорената цена, а дават само капаро. Целта е спазарените избиратели да не се отметнат в последния момент.”Такава тенденция се появи още на отминалите евроизбори, но сега се прилага брутално и масово от партийните централи”, алармира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Причината е, че на 7 юни ромски тартори успели да изтъргуват едни и същи гласове на конкурентни партии. Затова сега надзорът върху контролирания вот е драстично засилен. “Преди ни даваха само лявата обувка, а сега от обещаните 50 лева взимаме половината”, признаха и жители на пловдивското гето Столипиново.

500 гласа за 3 часа, какво му плащаш?, пита 24 часа.

В България изборите са пазар. Даваш 2,5 – 3 млн. лева (смешно малко! ), купуваш 10 депутати, участваш в управлението. Трима журналисти от “24 часа” се представили за мними политици от партия с мнима регистрация и за минути спазарили 500 ромски гласа в пловдивските махали Столипиново и Шекера. Системата действа по следния начин. Политическа сила изпраща свои хора по ромските квартали. Установява се кой човек “ще свърши работа”. Лидерът казва колко гласа може той да намери и колко може да осигури от “колеги”. След това се разбираме за цената. “30 кинта на глава”, наредил шефът пред журналистите.

Край на скъпия роуминг, идва единно зарядно, установява 24 часа.

С минимум 20% ще паднат сметките за роуминг на българските потребители на мобилни услуги с влизането на новите тарифи и начин на таксуване. В понеделник трите оператора обявиха, че свалят от 1 юли цената на минута разговор в чужбина средно с около 10%. Така най- скъпият изходящ разговор ще е 1,009 лв. на минута, а входящо обаждане ще е 44 ст. Въвежда се и пределна цена за SMS-ите, като за България най-високата е 25 ст. Освен това от следващия месец разговорите ще се тарифират по реално време. Първоначалното отчитане ще е на половин минута, а след това на всяка секунда. В момента става на минута.

Картите за GSM – без анонимност, информира Дневен Труд.

Всички собственици на предплатени безименни карти за GSM ще трябва да декларират писмено самоличността си пред своя мобилен оператор в срок до 31 декември тази година. Това предвижда проект на комисията за регулиране на съобщенията, публикуван в понеделник. Операторите ще трябва да спрат достъпа до мрежата на всеки, който не им предостави исканата информация в срок.

“Троянски кон” убива рака, твърди Дневен Труд.

Австралийски учени откриха революционна терапия срещу раковите клетки. Тя се нарича “Троянски кон”, защото наноклетки проникват “чрез измама” в туморите и ги “разоръжават”, съобщи Ройтерс. На втори етап нова серия наноклетки вкарва в раковите образувания химични вещества и ги ликвидира. Още от 2001 г. лекарите търсят начин да заблудят протеините, които защитават мутиралите туморни клетки и затова химиотерапията не действа стопроцентово. Австралийските учени са направили успешни опити върху мишки и след седмица започват изпитания върху хора.

Сянката на фалитите пада над икономиката, пише Дневник.

Последствията от икономическата криза в България добиват все по-негативни измерения. По данни на Агенцията по вписванията компаниите, обявени във фалит, са се увеличили почти двойно за първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период на 2008 г. - 118 срещу 67. Със същия темп нарастват и фирмите, които влизат в процедура по несъстоятелност. Работодателските организации прогнозират влошаване на ситуацията в края на тази и началото на следващата година. Причините са стагнацията на вътрешния и външния пазар и липсата на мерки от страна на държавата за облекчаване на достъпа до кредитиране. Януари и февруари догодина фирмите ще пристъпят към още
по-драстични мерки, смята председателят на БСК Божидар Данев. Според работодателите най-засегнати от кризата
са строителството, индустрията и туризмът.

Товарните превози падат с 30%, автобусните с 4%, съобщава Пари.

Пазарът на автомобилни превози у нас отчита непостоянен ръст и спад от началото на годината, коментираха автобусни превозвачи и представители на компании за товарни превози за в. Пари. При водещите фирми за товарни международни сухопътни превози има 30% спад на обема на товарите през последните месеци, заявиха от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Засега фирмите в бранша се опитват да оцеляват благодарение на вътрешните си резерви, без да увеличават тарифите. Според тях през летните месеци разходите за гориво са по-малки, което донякъде минималилизира общите загуби на транспортните компании

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама