НОВИНИ


Повдигнаха обвинение на министър Семерджиев за натиск за назначение

4 3735 03.04.2017
Повдигнаха обвинение на министър Семерджиев за натиск за назначение
Илко Семерджиев

Спецзвеното „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) обвини служебния здравен министър Илко Семерджиев за натиск върху подчинен за назначение.



На Семерджиев е повдигнато обвинение в престъпление против реда на управлението, заради това, че на 24 март 2017 година е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към МЗ,ако не назначи посочен от него за свой заместник, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 20 февруари в МЗ била проведена среща между министъра и директора на агенцията, по време на която Семерджиев му обявил своето искане. Директорът извършил проверка и установил, че въпросният човек е  собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник- изпълнителен директор.

На 27 февруари същият отишъл в агенцията и провел среща с директора. Той го уведомил, че заради бизнеса му би имало конфликт на интереси и отказал да го назначи.

Последвала реакция отгоре. На 24 март, в разговор с директора, Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посочения от него, ще го уволни. Служебният министър заявил: “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“.

Той наредил до понеделник да му бъде докладвано за назначаването на въпросния човек и заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора и че няма да го слуша нито секунда повече.

На Илко Семерджиев е наложена мярка за неотклонение „Подписка“, разследването продължава, уточниха от прокуратурата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама