ФРОГ МЮЗИК


Митрополит Киприан дирижира Старозагорската опера

0 12778 04.04.2017
Митрополит Киприан дирижира Старозагорската опера

Предвеликденски концерт на Старозагорската опера ще бъде дирижиран от митрополит Киприан, съобщават от музикалния институт. Владиката ще размаха палката за „Реквием“ на Волфганг Амадеус Моцарт. Изпълнението ще бъде в навечерието на Великден – на 12 април, Велика сряда от Страстната седмица.


Киприан има опит като диригент на хора „Св. Софроний еп. Врачански” на Врачанска епархия – като такъв е лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс „Пееща душа“ (Бялисток, Полша, 2003), носител е на голямата награда от Международния фестивал на православната музика „Достойно ест“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в Поморие. Под диригентството на митрополита хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в Превеза, Гърция, през 2013-а. През 2015 г. печелят сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и гран при на нациите в Магдебург, Германия. Гостували са в Италия, Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния.

В концерта на 12 април в Старозагорската опера на сцената излизат солистите Беса Лугичи (Косово), Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, както и оркестърът и хорът на музикалния институт.

Реквиемът е тържествена траурна меса (заупокойно богослужение) в римокатолическатa църква, която няма аналог в православието и протестантството. По стандарт е съставена от 14 канонични части. „Реквием“ е последната творба на Моцарт. Той пише произведението по поръчка, получена през юли 1791 г., но тогава той не е бил в състояние да пристъпи към работа – трябвало е първо да завърши оперите „Милосърдието на Тит“ и „Вълшебната флейта“. След премиерата на последната си опера композиторът фокусира вниманието си върху реквиема, въпреки че е сериозно болен по това време. Работил е творбата с безпрецедентна бързина дори за него, и въпреки това не успява да я завърши: от 12 замислени части, успява да приключи непълно 9. Оставя голямо количество нотен материал с нахвърляни идеи за музиката до края на произведението и след смъртта на композитора „Реквием“ е завършен от любимия му ученик Франц Ксавер Зюсмайер. Изпълнен е за първи път на погребението на Моцарт.

Творбата поражда множество легенди и дискусии. Едни от основните въпроси е какво е написано от Моцарт и какво от Зюсмайер. Музиколози смятат, че текстът е автентичен до първите 8 такта на Lacrimosa, след това вече е делото на Зюсмайер.

"Площад Славейков"
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама